29/03/2024

От 5-май работим само за себе си. Да бе, да!…

От 5-ти май започваме да работим само са себе си, изчисли Институтът за пазарна икономика. По света този ден е известен като ден за освобождение (свобода) от правителството. По света може да е така. Или по-точно – в по-богатата част от света. Не и в България обаче. ( Още подробности – вижте тук. )

Тук на наша територия някой трябва да се захване и изчисли след като почти половин година трябва да работим само за държавата си, още колко месеца работим за частните монополисти? ( Това е един от най-големите грехове на управниците ни, защото те ги създадоха и продължават да им играят по гайдата при всяко тяхно искане за увеличение на цените. А по всички дебели учебници пише, че печалбите на монополистите са монополно високи).

Та да си дойдем на думата: някой да вземе да седне и честно да изчисли след този 5-ти май – ден на свободата от правителството, още колко месеца милиони българи, работещи на минимална и малко над нея заплата, се трудят за щастието и благоденствието на електроснабдяването, на топлофикациите, на ВиК, колко месеца им трябват, за да си осигурят само най-необходимите здравни услуги и лекарства, защото от хубав живот нацията става все по-болнава и болнава? Да изчислят колко всевъзможни местни данъци и такси трябва да платят, и колко време трябва да работят за благоденствието на чорбаджиите си…

Със сигурност ще се окаже, че българинът още месеци след като е задоволил държавата си, ще трябва да задоволява и монополите и местните чиновници, и работодателите си.

И като нищо може да се окаже, че милиони от нас работят за себе си не повече от месец-два. А вероятно – и по-малко. И това се вижда лесно чрез други признаци – колко пъти в годината българинът купува обувки и дрехи за себе си и децата си дори от китайските магазини? За такива лиготии като ходене на почивки, като театър и концерти няма какво да говорим…

Ако доходите на повечето българи бяха що-годе нормални, тези 35 процента, които държавата ни изземва като абсолютна стойност щяха да са в пъти повече. И тогава освен за крадене щеше да остават и повечко средства за истинско държавно строителство. Но нека не потъваме в глуповати мечти.

В България има един прикрит античовешки робовладелски строй, в който повечето от хората получават срещу труда си колкото да не се споминат от глад… И най се вбесявам като кажат, че това е заради ниската производителност – защо никой не се оплаква от ниската производителност на българските гастарбайтери по света? И не е ли производителността на труда в началото на третото хилядолетие въпрос най-вече на инвестиции в модерни технологии вместо в беемвета и яхти?

Със сигурност някои у нас отдавна работят за себе си. Не и шивачките, не и повечето фермери, не и продавачките в магазините, не и медицинските сестри, не и лекарите от спешна помощ и т.н. и т.н.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *