19/04/2024

Оплютият Жан Виденов спасил газопроводите на България от домогванията на Русия

Знаете ли, че оплютият бивш министър-председател на България, свален с бурни улични протести, Жан Виденов е един от малкото български управници, отрязал имперските апетити на Русия към страната ни? Жан е имал куража да се опълчи на чудовищен натиск от страна на мастодонта Русия. Той забранява продажбата на газопреносната система на страната и така спасява България от тотално руско енергийно робство. Не знаете, нали?

Стотици смразяващи факти, някои от които много зловещи, в отношенията между България и Русия малко хора у нас знаят заради най-безсрамните манипулации и умишлено премълчаване на факти от българската история. Точно такива исторически документирани факти са в основата на най-новата книга на журналиста Иво Инджев със иносказателното заглавие „Течна дружба”. При голям успех след премиерата й в София, творбата му бе представена снощи в книжарница „Форум” на мол „Галерия Пловдив”. Книгата представи не някой мастит литературен критик, а историкът и адвокат Янко Гочев, написал тритомника „Руската империя срещу България”, която въобще не може да се намери по книжарниците.

Оказа се, че в България има 430 руски паметника – много повече от българските. Няма обаче паметник на 30 хиляди загинали българи в Руско-турската война. Има паметник на Съветската армия в София без нито един убит войник, няма обаче на десетките хиляди загинали българи. Знаете ли, попита Иво Инджев, че по време на окупацията на България от съветските войски през периода 1944-1947 година са застреляни 100 българи, чиито имена се знаят. Убити са, защото са отказали да си дадат имуществото на окупаторите. Но руски паметници се строят и в момента. Като този на руските подводничари край Созопол. Въпреки официалния отказ за това на Ивайло Калфин в качеството му на външен министър. Пак заради манипулациите в историята ни малко българи знаят, че точно тези подводничари са потопили кораба „Струма”, който се превръща в българския „Титаник” с над 740 загинали.

В „Течна дружба” са анализирани и разобличени пет пропагандни тези в България, една от които е русофобството. „Крива дума за руския народ не съм казал. Русофобията е нещо различно. Русофоб е бил Карл Маркс, който е наричал руснаците варвари, пояснява авторът. Двамата с Гочев разясниха зловещата роля на Петата колона на Русия в България. Патриот си ако първо обичаш чужда държава, и после родината си. Петата колона действа и сега и някои от тези действия стават пред очите ни.

Какво означава изявлението на руския посланик Юрий Исаков: „АЕЦ  „Белене” ще се строи 100 %”. Щете не щете – ще я строим, коментира Инджев и допълва: Ние сме една постколониална държава. Със сигурност знам, че Русия е платила 10 милиона, за да разкарва български журналисти до Русия и Китай да видят там руска АЕЦ колко е хубава и после да напишат хвалебствени статии за това и за ползата от построяването на АЕЦ „Белене”, каза авторът на „Течна дружба”.

Посланието ми в тази книга е отправено към любознателния българин. Да научи повече и да знае, че сме подвластни на манипулацията на политиците, да си даде отговор на някои въпроси. Например: питаме се защо сме все на последно място във всички класации, защо сме толкова различни от другите? Петата колона изсмуква силите на България – това е моят отговор, обобщава Иво Инджев.

А че в Пловдив не липсват любознателни хора, които имат вътрешна потребност от истината, го доказа дългата и търпелива опашка за автографи от автора на „Течна дружба”.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *