26/04/2024

Тлъсти котараци, намалете апетита си!

Активисти на младежкото движение на управляващата "Единна Русия" протестираха преди ден срещу скъпите горива. "Нефтени магнати, нямате съвест" и "Тлъсти котараци, намалете апетита си" са посланията на двата плаката. Фотограф: Alexander Natruskin Reuters

В опит да стабилизира вътрешните цени на горивата правителството на Русия може да въведе ограничения и за суровия петрол. Това съобщи вицепремиерът Игор Сечин, цитиран от ИТАР ТАСС.

На 1 май Русия обяви едномесечна забрана за износа на петролни продукти и повиши на 7% с митото върху тях. След това министърът на икономиката Трайчо Трайков с писмо поиска от  „Лукойл България“ уверения, че дружеството разполага с достатъчно горива и суровина, а оттам отговориха, че няма опасност от криза на пазара, без да уточнят точните количества, с които разполагат. Безпокойството беше туширано след като стана ясно, че забраната не се отнася за суровия петрол, който се преработва в нефтената рафинерия в Бургас.

Руският премиер Сечин днес обяви обаче, че допълнителните мерки ще се отнасят до суровината за производство на бензин, голяма част от която в България се внася именно от Русия. Той предупреди, че
до новото ограничение ще се стигне, ако „по време на провеждания мониторинг на цените не видим положително движение“.

Все пак Сечин изрази надежда, че проблемът с поскъпването на бензина на руския пазар ще намери цивилизовано решение като по думите му влияние имат и недобросъвестното поведение на някои участници на пазара, и проблеми с логистиката, и международата конюнктура.

През април бензинът в Русия поскъпна с 0.9% спрямо март и с 8.7% спрямо същия месец на 2010 г.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *