30/03/2023

Медици излитат за Ню Йорк заради д-р Петър Константинов

Д-р Петър Константинов

Реанимационен екип на Военномедицинска академия ще отпътува днес за Ню Йорк, за да транспортира до България д-р Петър Константинов, съобщиха от болницата. Преди три месеца при посещение в САЩ след прекарана тежка белодробна инфекция основателят и председател на Общонародно сдружение „Мати Болгария“ изпада в кома вследствие на остра дихателна и бъбречна недостатъчност. Има съмнение и за прекаран мозъчен инсулт.

През цялото време пациентът е на лечение в „Elmhurst Hospital Center“ в Ню Йорк. В момента той е изведен от комата, но все още е на изкуствено дишане и в много тежко състояние. Това налага и транспортирането му обратно до България със съпътстваща медицинска помощ и лекарски екип.

Петър Константинов заминал за Детройт през Ню Йорк на 7 февруари, за да представи най-новия си роман „Разпятието“ пред българи в САЩ и Мексико. Ден след завръщането си в Детройт се почувствал зле и започнал да вдига температура. Няколко дни се лекувал сам и с помощта на наша лекарка, която му предписала еритран, но състоянието му не се подобрило.

На 21 февруари Петър Константинов имал билет за връщане в България. В самолета от Детройт за Ню Йорк обаче му прилошало. Стюардесите преценили, че състоянието му е тежко и от летището го пратили право в спешния център. Едва след няколко дни близките му получили обаждане от болницата. „През цялото време ни повтаряха, че е много зле и едва ли ще изкара до сутринта“, разказва снаха му д-р Мария Иванова.

Близо седмица отнело на семейството му да проучат какъв е стандартният ред за прибиране на пациент от чужбина. „Оказва се, че в България има самолет, който може да се оборудва със специална апаратура. Излитането му може да бъде наредено само от министър-председателя“, обяснява д-р Иванова. По ирония на съдбата д-р Петър Константинов, който е имал частна практика в Банкя, е лекувал Бойко Борисов като малък. От ВМА обаче не казват дали са се обърнали към премиера за помощ. /БЛИЦ

(Visited 80 times, 1 visits today)

One thought on “Медици излитат за Ню Йорк заради д-р Петър Константинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *