25/04/2024

Кадровата метла в столичния КАТ – заради подкупите

Пуснете една социология за София взимат ли софийските катаджии подкупи и, ако не е 80% поне, тогава ми задайте този въпрос. Това обясни в отговор за смените в КАТ – София, премиерът Бойко Борисов.

Вчера изненадващо бе сменено ръководството на службата – шестима души, начело с началника Ваньо Стоевски, бяха пенсионирани.

Борислав Милчев е новият шеф на КАТ-София, съобщиха междувременно Дарик и БТА. Той ще бъде представен този следобед. До момента Милчев е бил шеф на сектор „Охрана на масови мероприятия“ към отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. Все още не се знае кои ще са заместниците му.

Уволненията в КАТ-София са заради констатирани слабости в управлението и занижен управленски контрол, обясни на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.
Предложението за пенсиониране е дошло от директора на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

През последните две години имало много сигнали срещу КАТ-София. „По тях са извършени проверки и са наложени дисциплинарни наказания. Това се запазва като една системност в поведението на служителите и показва, че има занижен управленски контрол“, коментира Цветанов.

Затова Валери Йорданов направи предложение тези служители да бъдат пенсионирани и да може да се създаде екип, който да контролира този процес и да не се създава усещането в хората, че катаджиите са корумпирани, допълни министърът. Той подчерта, че акцентира върху подобряване на дейността на всички структури на МВР и там, където има слабости и занижен контрол, се предприемат кадрови промени.

Обсъждани са 2-3 кандидатури с министъра на вътрешните работи, обясни по-рано Валери Йорданов. По думите му, е наложителна промяна в стила на управление.
„Искаме да дадем нов облик на пътния полицай на територията на столицата, подобряване на организацията по линия на превенцията и контрола. Подобряване на микроклимата в отдел КАТ, където не са много добре нещата в тази насока”, каза старшият комисар.

Според него, в последната година и половина в КАТ са извършени няколко проверки по сигнали и бяха констатирани нарушения. „Наложени бяха дисциплинарни наказания на служители, които са допуснали неупражняване на контрол, но това очевидно не изигра съществена роля. Там има проблеми, които са натрупвани много назад в годините и са наслагвани във времето. Затова предложението ни е за човек, който в момента не работи в КАТ”, каза Валери Йорданов.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *