25/04/2024

Исландският вулкан спря на земята 700 самолета

Около 700 полета ще бъдат отменени в Германия заради вулканичния облак, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол), цитирана от АП и АФП.

Летищата в Северна Германия като Хамбург и Бремен за затворени, а по-късно днес вулканичната пепел се очаква да достигне Берлин и част от Полша, уточни Евроконтрол в Туитър.

За останалата част от Европа днес не се съобщава за проблеми.

Вероятно утре въздушният трафик над Европа ще се нормализира. Въздухоплаването в Чехия най-вероятно няма да бъде нарушено, въпреки че се очаква вулканичният облак да достигне страната по-късно днес

Исландският вулкан Гримсвьотн засега е спрял да изригва, съобщи Ройтерс. Вулканът само изхвърля пара и притесненията за последствията от вулканичния облак за авиацията бързо намаляват.

Няма активност в исландския вулкан Гримсвьотн след 2 часа сутринта по Гринуич (4 часа в България). Почти е изчезнал и пушекът, който застрашава графика на полетите в Европа, съобщи и геолог от Исландската метеорологична служба за Франс прес.

Най-активният вулкан в Исландия, разположен в най-големия глетчер на страната – Вахтнайокутл, в югозападната част на страната, започна да изригва в събота. Той изхвърляше пепел и дим до 20 километра височина.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *