25/04/2024

Дойче веле: Европейските ядрени настроения

Европа дава на заден ход за стрес-тестовете

Устойчиви ли са всички 146 АЕЦ в Европа на аварии и природни бедствия? Това трябва да покажат планираните от ЕС строги стрес-тестове. Но под натиска на ядрената индустрия критериите за проверка може би ще се разводнят.

След ядрената катастрофа в японската АЕЦ Фукушима европейските лидери решиха да бъдат проверени всичките 146 атомни електроцентрали в Европа. Тъй наречените стрес-тестове трябва да покажат, доколко ядрените съоръжения са надеждни при различни сценарий с природни бедствия или аварии. При това тестовете трябваше да бъдат универсални за всички работещи в Европа ядрени реактори. Само няколко седмици по-късно Европа вече дава на заден ход и обмисля снижаване на предварително заложените строги критерии за провеждането на въпросните проверки.

Стрес-тестовете под натиск

Европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер е поставен под силен натиск от страна на ядрената индустрия: „Не бива да забравяме, че в Европа съществува различно отношение към ядрената енергия. Във Франция се мисли по един начин, съвсем друга е позицията на Австрия, а Германия е някъде по средата. Трябва да се опитаме да намерим възможно общи европейски стандарти за всички. Но не изключвам възможността, отделните страни-членки да имат думата за някои от критериите на предстоящите проверки.“

Повечето германци против ядрената енергия Повечето германци са против ядрената енергия

В началото на седмицата се проведе среща по въпроса между ресорните европейски министри и представители на надзорните органи. Всички те не искат и да чуят за строги стрес-тестове: „Всяка европейска страна си има различни приоритети. Затова не можем да налагаме универсални предписания, какво трябва да върши дадена страна“, казва Нобуо Танака от Международната енергийна агенция.

Междувременно ядрената промишленост засилва натиска си върху европейските енергийни министри. Тя не желае да бъдат извършвани тестове, които разиграват терористични сценарии като непример нападение със самолет срещу ядрена електроцентрала. Освен това те аргументират, че организирането на спасителните работи в случай на ядрена катастрофа не било работа на операторите на централите. На това мнение е най-вече Франция.

Отново с разединени позиции

Срещу позицията на Франция се обяви германското правителство. Според Кристиане Шварте, говорителка на министерството на екологията в Берлин, трябва да се приложат единни стандарти за всички:Преброени ли са дните на френската АЕЦ Катеном? Преброени ли са дните на френската АЕЦ Катеном?

„Германският министър по въпросите на околната среда ще настоява пред еврокомисаря Гюнтер Йотингер за това, всички стрес-тестове да бъдат извършени в същия обем и по същите критерии както тестовете в Германия.   Което означава, че те трябва да подложат на проверка и възможните рискове от разбиването на самолети в ядрени централи и терористични нападения срещу ядрени съоръжения.“

Но ако бъдат проведени такива строги тестове, то някои от най-старите европейски ядрени централи едва ли ще ги издържат. А това би означавало скорошното им затваряне, например на френската АЕЦ Катеном. Именно срещу това се съпротивлява ядрената сила Франция. И то с всички възможни средства.

ЦДФ, ДВ, Ф. Хофман, Е. Лилов, Б. Григорова, http://www.dw-world.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *