29/03/2024

Японските сеизмолози очакват катастрофичен трус и в Токио

Лоши новини имат японските учени за последиците от катастрофалното земетресение от най-висока степен по Рихтер – 9-та. Нарушен е най-вече разломът, който се простира в района на Токио. Последиците от този факт наистина могат да бъдат катастрофични.

От тези резултати на изследването си най-много се страхуваха японските учени. Оказва се, че след силното земетресение на 11-и март напрежението в разлома се увеличава. Този разлом беше стабилен много години, но милиони жители знаят, че той може да се събуди. Именно на този разлом е станало трагичното земетресение на 1 септември 1923 г. В руини се превърналадве трети от японската столица и практически целият град Йокохама.

За няколко минути в низината Канто загинали повече от 140 хиляди души. Земетресението било съпроводено с 11-метрово цунами. Учените смятат, че такъв катаклизъм с 99-процентова сигурност може да се повтори в близките 20 години. Такива събития се случват веднъж на 100 години.

Това означава, че под заплаха са 39 милиона души, живеещи в района на потенциалния епицентър на земетресението. На 11 март, веднага след земетресението на дъното на Тихи океан се образувала пукнатина с дължина 380  километра и ширина 190 километра. Освен това една от плочите се преместила с 9 метра.

Всичко това предизвикало усилено налягане на съседните сегменти. Учените забелязали тези изменения докато анализирали локализацията на епицентровете на последните земетресения. Освен епицентъра на основното земетресение на изток от остров Хоншу били забелязани също така и нови епицентрове в различни точки на разлома. В това число и в района на вулкана Фуджи, а така също и на североизток от Токио.

Резултатите от това изследване не са еднозначни и е трудно да се предвиди кога в района на Токио може да започне земетресение и каква ще бъде неговата сила. Но заплахата е голяма и не бива да се пренебрегва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *