29/03/2024

Ядрена катастрофа е унижожила живота на планетата Марс

Мистерията на Марс, както изглежда, най-накрая е разгадана. Старши научният сътрудник в компанията производител  на космически технологии Technologies Corp Джон Бранденбург обяснява не само защо космическия съсед на Земята е червен, но и причината, поради която на тази планета  няма живот. Според астронома повратното събитие за  Марс се е случило преди  около 180 милиона години.

Тогава  на Червената планета е имало ядрена експлозия, която е превърнала всичко в сух пясък.

„Марсианската повърхност е покрита с тънък слой от радиоактивни вещества, включително уран, торий и калий. В атмосферата на планетата има много радиоактивни изотопи.

Те са  установени благодарение на последните данни от изследването,  проведено от НАСА, – заяви пред репортери Бранденбург.

Ученият смята, че катастрофата, случила се в северната част на Марс, в Ацидалийско море, е с естествен произход. Въздействието на радиацията се е равнявала на един милион  водородни бомби. Той също так смята, че подобна трагедия би могъл да настъпи и на Земята.

В НАСА вече обявиха, че намират  идеята на Бранденберг за „интересна  и вълнуваща.“

„За да проверят тази теория, трябва да изпратят допълнителна мисия в Ацидалийско  море , за да разберат  причината за тази ядрена експлозия“ – отбеляза представителят на НАСА Дейвид Бити.

Преди около 4 милиарда години Марс е била топла и влажна планета и налягането на въздуха на неговата повърхност, според учените, е било сравнимоа с тази на атмосферното налягане на Земята. Но по-късно  червената планета е загубила голяма част от атмосферата си  и става студена и суха пустиня.

Има няколко версии за катастрофата.  Първата е, че атмосферата е изчезнал поради бомбардировки на метеорити, а според  друга, че атмосферата  постепенно е премахната от слънчевия вятър – поток от заредени частици от Слънцето. В края на краищата, Марс не могъл  да устои на слънчевия вятър, защото няма като Земята  силно магнитно поле, което да отклонява тези частици.

30dumi.pozicii.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *