07/12/2021

Ядрена катастрофа е унижожила живота на планетата Марс

Мистерията на Марс, както изглежда, най-накрая е разгадана. Старши научният сътрудник в компанията производител  на космически технологии Technologies Corp Джон Бранденбург обяснява не само защо космическия съсед на Земята е червен, но и причината, поради която на тази планета  няма живот. Според астронома повратното събитие за  Марс се е случило преди  около 180 милиона години.

Тогава  на Червената планета е имало ядрена експлозия, която е превърнала всичко в сух пясък.

„Марсианската повърхност е покрита с тънък слой от радиоактивни вещества, включително уран, торий и калий. В атмосферата на планетата има много радиоактивни изотопи.

Те са  установени благодарение на последните данни от изследването,  проведено от НАСА, – заяви пред репортери Бранденбург.

Ученият смята, че катастрофата, случила се в северната част на Марс, в Ацидалийско море, е с естествен произход. Въздействието на радиацията се е равнявала на един милион  водородни бомби. Той също так смята, че подобна трагедия би могъл да настъпи и на Земята.

В НАСА вече обявиха, че намират  идеята на Бранденберг за „интересна  и вълнуваща.“

„За да проверят тази теория, трябва да изпратят допълнителна мисия в Ацидалийско  море , за да разберат  причината за тази ядрена експлозия“ – отбеляза представителят на НАСА Дейвид Бити.

Преди около 4 милиарда години Марс е била топла и влажна планета и налягането на въздуха на неговата повърхност, според учените, е било сравнимоа с тази на атмосферното налягане на Земята. Но по-късно  червената планета е загубила голяма част от атмосферата си  и става студена и суха пустиня.

Има няколко версии за катастрофата.  Първата е, че атмосферата е изчезнал поради бомбардировки на метеорити, а според  друга, че атмосферата  постепенно е премахната от слънчевия вятър – поток от заредени частици от Слънцето. В края на краищата, Марс не могъл  да устои на слънчевия вятър, защото няма като Земята  силно магнитно поле, което да отклонява тези частици.

30dumi.pozicii.net

(Visited 1 116 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *