20/01/2021

Четвърт век след ужаса „Чернобил“ продължава да излъчва радиация!

Заради катастрофата в "Чернобил" продължават да се раждат деца с невиждани увреждания

Светът отбелязва 25-та годишнина от аварията в АЕЦ „Чернобил“ – една от най-страшните технологични катастрофи в историята на човечеството.

Още подробности – вижте тук!

На 26 април 1986 г. се взривява четвърти енергоблок на централата. В резултат на това от радиационно заразяване пострадаха 19 руски региона – почти 60 хил. кв. км, с население 2,6 млн. души. Засегнати бяха 12 области в Украйна с площ 50 хил. кв. км; както и 46,5 хил. кв. км от територията на Беларус.

Трудно е да се изчисли броят на починалите и болните вследствие на радиацията, която взема жертви и до днес.

Президентите на Русия и Украйна, Дмитрий Медведев и Виктор Янукович, ще посетят АЕЦ „Чернобил”. В Украйна руският държавен глава ще се срещне с украински държавници, както и с хората, които са се борили за овладяване на инцидента през 1986 година. Вчера Медведев награди 16 души, участвали в ликвидирането на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.

Основният урок от аварията в Чернобилската АЕЦ е, че е недопустимо да се скрива истината за подобни инциденти, заяви Дмитрий Медведев и допълни: „Всеки опит да се скрие истината, се превръща в трагедия.“

Опасността от Чернобил не е отминала. Бетонният капак над реактора има много цепнатини, от които изтича радиация.

Така нареченият саркофаг, който покрива експлодиралия реактор в Чернобил и удържа смъртоносната радиация, има нужда от обновяване. Необходими са много средства. Както заяви украинският президент Янукович – до момента са поети ангажименти за 550 милиона евро.

Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема. Предоставянето на 550 млн. евро от страна на правителства и международни организации определено ще подпомогне реализацията на проекта.

Всички са единодушни, че заплахата, произтичаща от реактора, все още е твърде висока. Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация са били освободени при експлозията.

Ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима“ отново повдигна въпроси за сигурността и бъдещето на ядрените централи.

news.bg

(Visited 1 018 times, 1 visits today)

One thought on “Четвърт век след ужаса „Чернобил“ продължава да излъчва радиация!

  1. ЧЕРНОБИЛ – символ на най-страшната ядрена катастрофа в историята на човечеството. ЧЕРНОБИЛ – позорен символ на антихуманното отношение на комунистическата партия и правителство на СССР към сънародниците им и към всички хора по света, държани до последно в пълно неведение и коварно дезинформирани относно смъртоносната заплаха. ЧЕРНОБИЛ – поредния чудовищен символ на предателство на Българската комунистическа партия и правителство към народа ни. ЧЕРНОБИЛ – един от най-кошмарните символи от ерата на социализма=комунизма. ЧЕРНОБИЛ – надгробния паметник на комунистическите символи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *