28/03/2024

Червените поискаха ревизия на Кожно-венерическия център

Кожно-венерическият център в Пловдив

Да се направи финансов одит на Кожно-венерическия медицински  център, за да се види дали може да се издържа самостоятелно, ще предложи групата на левица в местния парламент на сесията в четвъртък. Позицията заяви председателят Николай Радев на извънреден брийфинг днес. Тя е обсъждана заедно с експерти в сферата на здравеопазването, чиито констатации са, че голямата част от здравните заведения в града са в тежко състояние.

Преди да се направи финансовия одит не може да има каквото и да е решение, категоричен беше Радев. Така председателят на левите съветници опроверга обвиненията, че БСП има решение да преобразува кожно-венерическия център в отделение към МБАЛ „Св. Мина”. По думите му съществуват две противоречиви становища на управителя на диспансера д-р Дякова. В първото – писмо до кмета, се твърди, че след преструктурирането на диспансера в медицински център и редуцирането на легловата база, лечебното заведение изпитва финансов недостиг в размер на 500 хиляди лева. Такова финансиране от местния бюджет сега е невъзможно, посочи Радев. Затова настояваме, одитът да се направи в най-скоро време, допълни той.

Виждаме как в последните дни обвиняват нашата партия, че взема тези решения. Да, това е в ресора на нашия заместник-кмет, но проблемите са наслоявани с години, обясни Николай Радев и допълни : За разлика от премиера обаче ние не ги оставяме на самотек, а ги решаваме.! Според него смяната на управителите на ДКЦ-5 и Белодробна болница е закъсняло, макар че е било предложено в доклад още през първата година от мандата. Сегашното лошо състояние на две лечебни заведение е резултат от предишното им управление, изтъкна Радев.

Днес левицата подкрепи предложението да се отпусне безлихвен заем на ДКЦ-5 с уточнението,  че занапред трябва да се използват други възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *