20/04/2024

Червените подготвят проекти за управление на Пловдив

Пирински при пловдивските социалисти

Нашето разбиране за общината е като структура, която може да осигури не само администрирането, но и да има възможност да изпълни пълен обем обществени функции на ясна и разпределена основа между нея и държавата. Това каза заместник-предсeдателят на НС и депутат от КБ Георги Пирински на срещата си с общинските съветници на левицата . Той допълни, че децентрализацията и осъществяването на второто ниво на местно самоуправление е включено в управленския проект, по който работи Димчо Михайлевски с екип от специалисти. Нашата кауза и задача е да посочим конкретните стъпки като законодателни промени и разчет в следващия бюджет, посочи Пирински.

За тези две години се убедихме как държавата се отнася към общините, които не се управляват от ГЕРБ – спират се всички инвестиционни намерения и се налага финансова блокада, заяви председателят на съветниците Николай Радев. Имаше опит в края на миналата година дори да бъдем фалирани, поясни колегата му Ангел Петров. На лице е ясна тенденция да се изчерпят ресурсите на общините, принудени сме да дофинансираме делегирани от държавата дейности, обясни икономистът Петър Неделчев.

Общинското здравеопазване е пред колапс и ако се продължава с тази здравна политика предстоят масови фалити на общинските здравни заведения, обяви заместник-кметът Александър Константинов. Георги Пирински беше категоричен, че общините се товарят с непосилни финансови тежести, а финансовият министър реже разходи, за да си докара баланса в бюджета. По думите му е недопустимо държавата да не изпълнява ангажиментите си към Пловдив, да спира всеки опит на общината сама да се справи с проблемите и да връща проекти й чрез бюрократични спънки.

До 15 май работните групи на БСП – Пловдив, ще бъдат готови с управленските проекти за града ни, обяви председателят на социалистите под тепетата Атанаска Тенева. Тя посочи, че непосредствена отговрност и ангажимент на градската партийна структура е и работата по актуализиране на плана за развитие на Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *