26/04/2024

Световната звезда Ищар ще „взриви” на 6-и юни Античния театър в Пловдив

Ищар

Бижуто на Пловдив – Античният театър, отново ще стане сцена на неповторимо артистично събитие. На 6 юни тук ще пее покорителката на световните сцени и класации, етно звездата Ищар. В подготовка на предстоящия концерт, 60 процента от билетите за който вече за разграбени, днес мега звездата пристигна в Пловдив. В мол „Галерия Пловдив” преди обявената пресконференция, тя бе пресрещната още на тротоара от свои почитатели, сред които беше и кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

С неподправена и необичайна за звезда с нейната величина скромност Ищар каза, че се чувства като вкъщи в България. „Много съм впечатлена от вашето гостоприемство. Радвам се, че успях да се докосна до вашия град, до вашата култура. Идвам от една много древна страна”, каза Ищар, визирайки Израел. Кметът Славчо Атанасов не пропусна да подчертае, че Пловдив е град с 8-хиляди годишна история, и че Ищар ще пее на театър, зареден с много енергия и великолепна акустика, строен още през втори век от новата ера от император Траян.

Звездата обеща, че ще помогне с каквото може на Пловдив през 2019 година да стане културна столица на Европа. Ищар възнамерява да създаде песен с мотиви от българския фолклор, която да изпълни с български певец. Но не можа да каже повече подробности, защото идеята е съвсем прясна и още много неща по нея не са уточнени. Сподели обаче, че е слушала акапелно изпълнение на космическата родопска песен „Излел е Дельо хайдутин”. „Не разбирам думите й, но усетих чувствата й, които те карат да се разплачеш”, каза Ищар.

Ищар идва от място, където културите са много смесени. Това е дало отпечатък на детството й,. „Научих се да уважавам различията, да разбирам другите”, казва Ищар и подчертава, че се интересува много от историята и от културата на народите, че използва древни египетски инструменти, че сама си е избрала името Ищар. Първо, защото това е древна богиня на плодородието, а аз обичам да създавам. И второ, защото е много близко до рожденото ми име – Естер”, казва прочутата изпълнителка.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов е хипнотизиран от Ищар

Ищар получи като дар от кметството луксозен албум с историята и забележителностите на Пловдив, сборен диск на фолклорния ансамбъл „Тракия”, и плакета на Пловдив, който Общината по принцип връчва само на дипломати – може би в случая уместно, защото изкуството е най-добрият дипломат в отношенията между народите.

Ищар изпълни обещанието си и не отказа автограф на никой, наредил се на опашката пред звездата.

Тя обядва в ресторант „Гребеца”, в който се сервират традиционни български ястия. Оказа се, че Ищар много харесва българското саламурено сирене, което дълги години преди това си е мислела, че е гръцко, кашкавал, български пчелен мед, български червени и бели вина.

Мащаби

Ищар ще пристигне в Пловдив за концерта си през юни с цял тир оборудване, собствен балет, с оркестъра си „Алабин”, рапърът Джери. Двайсет души ще се грижат за техническото осигуряване на концерта, 30 хамали ще помагат в подготовката. Сцената ще е висока 14 метра. „Ищар е капризна, има големи изисквания по отношение на техниката и оборудването и въобще – осигуряването на концертите. Но иначе е много скромен и отворен човек, заяви Петър Харалампиев от компанията АРТ БГ, която организира трите концерта на Ищар в Пловдив, Варна и София.

Късметлиите, снабдили се с билети за концерта й ще имат възможност да чуят както утвърдените й вече световни и хитове, така и нови песни, които ще прозвучат за първи път в България. Ще има и парчета, които вече са записани и които ще бъдат част от следващия албум на звездата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *