28/03/2024

Серия от торнада помете южната част на САЩ, 340 загинаха

Жертвите от торнада и бурите в южната част на САЩ достигнаха 340 души, съобщи СиЕеЕн. Най-тежко е положението в щата Алабама, където загиналите са 246.Снимка на Дневник

Между половин и един милион души останаха без ток заради стихията. Населението на щата е 4,7 милиона души. В Тенеси стихиите са отнели живота на 34 души, в Мисисипи – на 33, в щата Джорджия – на 15. Шестима души са загинали в Арканзас и петима във Вирджиния.

В засегнатите от бурите райони са изпратени спешни екипи и военни, които са включени в издирвателните операции, пише БиБиСи.

Американският президент Барак Обама посети Алабама и се запозна на място с щетите от торнадото. Той посочи, че никога не в виждал буря с подобни мащаби и тя е най-опустошителната от десетилетия насам. Държавният глава на САЩ се ангажира със спешна помощ за пострадалите и обеща властите да действат бързо.

Кметът на Бирмингам, най-големият град в Алабама, изрази мрачна прогноза, че броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи. Всичко е разрушено, къщите, църквите, бизнесът… все едно е паднала бомба, коментира Робърт Бентли.

По предварителни оценки природните бедствия са причинили материални щети, които може да струват на застрахователните компании между 2 и 5 милиарда долара.

Втората по големина атомна електроцентрала в САЩ „Браунс фери“ няма да работи няколко седмици заради предизвиканите от гръмотевичните бури и торнада в щата Алабама прекъсване на електрозахранването и автоматично изключване на реакторите.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *