20/04/2024

Сензация: Американски физици май са открили „Частицата на Бог”!

Ускорителят "Теватрон" край Чикаго

Американски физици, работещи с ускорителя на частици „Теватрон” в националната лаборатория „Енрико Ферми”, са на път да съобщят за свое сензационно откритие. Възможно е те да са успели да открият нова елементарна частица или даже – нов вид физическо взаимодействие, пише „Ню Йорк Таймс”.

Учените наблюдавали сблъсък на протони и антипротони, в резултат на който се раждат други частици. Те се интересували от образуването на W-бозони – елементарни частици, които са носители на слабо взаимодействие. То се явява едно от четирите фундаментални физически взаимодействия: гравитационното, електромагнитното, силното и слабото.

В хода на изследването бил открит значителен излишък на енергия със стойност 144 милиарда електронволта. Това може да бъде свидетелство или за съществуването на неизвестна досега частица, или, което е още по-вълнуващо, е било открито ново взаимодействие между частиците. При втория вариант вече може да се говори за откриването на пети тип фундаментално физическо взаимодействие.

Никой засега не знае каква е причината за подобно явление. Ако на учените им се удаде да го докажат, това ще бъде най-значителното откритие за последните 50 години във физиката, заяви един от сътрудниците в лабораторията – Кристофър Хил. Ние бяхме силно развълнувани от тази възможност, но в същото време се отнасяме към нея извънредно внимателно. Това е толкова важно, че почти ни плаши, тъй като ние разглеждаме всички възможни алтернативни обяснения, отбелязва на свой ред ръководителят на проекта Джовани Пунци.

Съществуването на бозоните на Хигс било предсказано през 1960 година от Питър Хигс в рамките на така наречените стандартни модели, които във физиката описват елементарните частици и взаимодействието между тях. Бозонът остава до този момент неоткритата частица в този модел, за което е получил и своето прозвище „Частицата на Бог”. Ако той въобще не бъде открит, теорията на Хигс ще бъде опровергана и стандартният модел ще трябва да бъде преразгледан.

Към настоящия момент с търсене на „Частицата на Бога” се занимава и Големият адронен колайдер. „Теватрон”, който е разположен недалеч от Чикаго, се явява предшественик и главен конкурент на колайдера. За 27 години работа на този ускорител са направени редица важни открития. Сега обаче експериментите с него са спрени заради  удар на мълния по ускорителя.

За есента на 2011 година се предвижда окончателното спиране на „Теватрон” поради недостатъчно финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *