18/08/2022

Преглеждат цял месец безплатно за катаракта и глаукома в Пловдив

От понеделник, 4 април, до края на месеца, в Медицински център -1, Пловдив, ще се провеждат безплатни прегледи за катаракта и глаукома. За консултациите НЕ ТРЯБВА ТАЛОН ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР. Единственото условие е пациентите да запишат предварително час на тел. 032/ 644 222 или в интернет страницата – www.medcenter-1.com.

Екипът на Диагностично – консултативен медицински център – 1 прави този благотворителен жест към пациентите във връзка с наближаващите големи християнски празници Цветница и Великден. „Искаме и да покажем, че българският лекар и българските частни здравни заведения желаят на първо място да помогнат на хората”, подчертава медицинският управител д-р Заприн Пепелов.

Безплатните прегледи за катаракта са свързани и с факта, че пролетта е един от най-подходящите сезони за оперативното и отстраняване. „Но няма проблем операцията да се направи и през лятото”, конкретизира доц. д-р Марин Атанасов, очен хирург в „Медицински център – 1”. Доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева, офталмолог, ще извършват безплатните консултации. При хората, които се нуждаят от отстраняване на катаракта, с изключително прецизна апаратура ще се измерват вътреочните параметри, за да се изчисли абсолютно точно диоптъра на изкуствената леща, която заменя природната.

„Операцията на катаракта е безкръвна с продължителност 15-20 минути и местна капкова анестезия”, обяснява доц. д-р Марин Атанасов. Премахването на старческото перде се прави с ултразвуков апарат като разрезът на окото, през който се работи, е 2-2.5 милиметров. През този разрез се вкарва сонда, която изсмуква ядрото на помътнената леща. След това се слага навитата като „палачинка” изкуствена леща. Тя са­ма се раз­гъ­ва в око­то и за­е­ма пос­то­ян­на­та си по­зи­ция. В повечето случаи няма шев, още на другия ден оперираният е в пълна кондиция, след 2-3 дни може да шофира, след седмица вече да работи, а след месец дори да извършва тежък физически труд.

Оперираният от катаракта вижда по-добре отпреди, не само заради отстраняването на помътнялата природна леща, а и защото се премахва диоптърът, ако пациентът е имал такъв. Това е възможно благодарение на съвременните импланти – вътреочни лещи, които коригират предшестващите рефракционни аномалии на окото. Ако пациентът е бил късоглед, далекоглед или е имал астигматизъм едновременно с операцията на вътрешно перде се коригират и тези аномалии. Чрез най-съвременните изкуствени вътреочни лещи има възможност да се премахне и т.нар. старческо далекогледство /прес­би­о­пия/ – необходимостта от очила за четене и близко виждане при възрастните хора.

„А с мултифокалните лещи се постига и невъзможното – корекция на зрението, за да може пациентът да гледа еднакво добре и надалече и на близо, т.е. да няма нужда повече от никакви очила”, посочва доц. д-р Атанасов.

„Медицински център-1” разполага с най-последния модел апаратура за операция на катаракта. Освен на изключително високо ниво на технологична обезпеченост в здравното заведение работят с най-качествените консумативи и материали за еднократна употреба – важно условие за 100-процентова стерилност. Самата операция се извършва в Многопрофилна болница „МЕДЛАЙН”, която е партньор на „Медицински център-1”.

.

(Visited 249 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *