29/03/2024

Преди края на мандата: Бързат с концесия на Гребната база

Малко преди края на мандата си Общинският съвет на Пловдив прие предложението за откриване на процедура по предоставяне на концесия за строителство на обект Стара Гребна база.

Вносител на предложението беше кметът на града, Славчо Атанасов.

„Концесията е най-подходящият вариант за Стара Гребна база. Причината за това е, че обектът има и хотелска част и ресторант, не е само спортен обект“, каза зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Дебатите продължиха доста дълго и имаше различни процедурни предложения.

Сузана Николова направи предложение годишната концесионна вноска да бъде 45 000 лв. Тя призова да бъдат защитени пловдивските гребни клубове.

Спас Гърневски призова концесията да бъде детерминирана, т.е. да бъде ясна концесионната вноска, да бъде ясен процентът, който отива за спорта. Според думите му, с тези ясни правила се гарантира защита на обществения интерес. Той поиска отлагани и създаване на работна група, която да се занимава с всички въпроси около концесията.

Общинският съветник Иван Петков също поиска отлагане, заради „серия недостатъци“ в концесията.

По време на дебатите се изказа и Николай Бухалов. „Израстнал съм на тази база. Там трябва да има концесия, но със строго определени правила. С приоритет трябва да бъдат доказаните спортни клубове. Спортната база трябва да си остане спортна“, изказа мнението си видният пловдивски спортист.

Припомняме, че причината за оттеглянето на миналата сесия беше постъпило възражение от Красимир Фотев, председател на спортен клуб АГК „Тракия“ до председателя на ОбС, Илко Илиев. Възражението се съдържа в това, че АГК „Тракия“ иска да му бъде предоставен обектът Стара Гребна база за безвъзмездно ползване в период на 20 години.

plovdiv24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *