19/04/2024

По заплати сме последни, по инфлация – трети в Евросъюза!

Публикуваните днес данни на Евростат показаха, че заедно с Унгария се нареждаме на трето място сред 27-те страни от ЕС по темпове на поскъпване на живота през миналия месец.

Годишната инфлация у нас остава на ниво от 4,6% за втори пореден месец, докато в Унгария се ускорява от 4,2% на 4,6%, съгласно методологията на Европейската статистическа служба.

Страната ни се нареди сред първенците по инфлация в ЕС и през февруари.

Единствено Румъния ни изпреварва с годишна инфлация от 8%, следвана от Естония с ръст на цените от 5,1 на сто през март.

Най-стабилни през последните 12 месеца са ценовите нива в Ирландия, Швеция и Чехия. Там годишната инфлация варира в интервала от 1,2% до 1,9%.

Евростат си служи със специална методология за изчисляването на хармонизирания индекс на потребителските цени, за да са съпоставими данните за отделните страни.

В еврозоната годишната инфлация се ускорява повече от очакваното до 2,7% през март от 2,4 на сто през февруари. Това е най-високото й ниво от октомври 2008 година и може да накара Европейската централна банка да продължи да вдига лихвените си проценти.

Освен това еврозоната отчита и рекордно висока месечна инфлация от 1,4 на сто.

В страните от ЕС цените се покачват средно с 1,1% на месечна и 3,1% на годишна база.

Цените на енергийните ресурси са основен двигател на инфлацията в Европа през последните месеци. Данните на Евростат показват, че ценовият натиск идва най-вече от поскъпването на транспортните горива, горивата за отопление, електричеството и природния газ.

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *