19/04/2024

Пак силно земетресение и ново цунами в Япония!

Трус със сила 7,1 разтърси Токио и Североизточна Япония днес, когато се навърши месец от разрушителното земетресение, което предизвика смъртоносно цунами, предадоха световните агенции.

Още подробности – вижте тук.

Първоначално бе издадено предупреждение за цунами с височина 1 метър, но след това бе отменено, съобщиха БТА и „Фокус“.

Предупреждението се отнасяше за тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншю от северната префектура Аомори до префектура Чиба, както и за японската столица. Няколко влака бяха спрени. Не се съобщава за жертви и разрушения.

По-рано днес – точно в 8.46 ч. българско време, в Североизточна Япония бе почетена паметта на жертвите, предаде АФП. По последни данни на полицията е потвърдена смъртта на 13 100 души, около 150 хиляди души продължават да живеят в приюти, а над 14 хиляди все още са в неизвестност.

Японското правителство пък реши да разшири 20-километровата евакуационна зона около АЕЦ „Фукушима 1”, съобщи АФП, цитирана от „Фокус“. Въпреки че рискът от голямо изтичане на радиоактивни вещества е значително ограничен, продължителното излагане на малки дози радиация също представлява опасност и именно то оправдава разширяването на зоната.

„Ще бъде трудно, но ще поискаме от засегнатите жители да се евакуират в идния месец”, посочи говорителят на японското правителство.
Той обяви, че извън вече обявената евакуационна зона жителите на определени селища ще бъдат помолени да напуснат домовете си, като мерките ще бъдат съобразени с измерените нива на радиация.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *