25/04/2024

Радиацията от „Фукушима“ не може да дойде до Черно море

Няма опасност замърсената с радиация морска вода около повредената японска атомна централа „Фукушима-1“ да достигне Черно море. Специалистите от Института по океанология във Варна са категорични, че вероятността за пренасяне на радиация по въздух е много по-голяма, отколкото по вода. Между Черно море и Тихия океан няма водообмен, а преобладаващите течения са насочени на север към Японско море, казват океанолозите, предаде БНТ.

В понеделник от компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима“ 1 – ТЕПКО, съобщиха че ще излеят в Тихия океан 11 500 тона радиоактивна вода, която се е събрала в пострадалите ядрени съоръжения.

Черно море е затворен басейн казват океанолозите у нас и ако се появи радиация това би могло да стане само през Босфора. 5 от най-големите европейски реки се вливат в Черно море. Особено важно е, че течението е в посока Средиземно море и водообменът е много бавен.

„Някъде за повече от 600 години се обменят водите на Черно море. Няма как от Тихия океан да се направи водообмен с Атлантическия океан, оттам в Средиземно море, Мраморно море и да дойде до България. Освен това теченията са в точно обратна посока, няма такава опасност“, каза Веселин Пейчев –  зам.-директор на Института по океанология при БАН.

Само в крайбрежните води около атомната централа “Фукушима-1” може да има радиоактивно замърсяване, категорични са учените.
„При това повечето радиоизтопи имат много кратък период на полуразпад. Така че няма абсолютно никаква опасност за България“, категоричен е Пейчев.

Както Чернобилската авария не се е отразила върху Японско море, така и радиацията от „Фукушима-1“ не може да окаже влияние върху растителния и животински свят в Черно море, твърдят специалистите. Според тях по време на Чернобилската авария в нашето море е имало малко повишение на радиокативния фон. Това обаче не е повлияло на морската среда, защото замърсяването е било на дълбочина 2 км.

От Института по океанология казаха, че сега няма опасност радиация да бъде пренесена и чрез корабите, преминаващи през Тихия океан, заради дългия преход до Черно море.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *