25/04/2024

Обрат в съдебната сага за отделянето на Ягодово от „Родопи“

Управителят на област Пловдив Иван Тотев

Върховният административен съд определи като за неправилно и отмени решението на Административен съд – Пловдив, с което се обявява за нищожна заповедта на областния управител инж. Иван Тотев за насрочване на референдум в село Ягодово поради липса на материална компетентност.

Съдебният състав на ВАС счита, че областният управител има правомощие да издаде заповед за насрочване на местен референдум по силата на член 32, ал. 2 и 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление във връзка с член 28, т.4 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

С решение № 5694 от 26.04.2011 г. Върховния административен съд  постановява още делото да се върне за ново разглеждане в първоинстанционния съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомням, че областният управител инж. Иван Тотев обжалва решението на Административен съд – Пловдив, с което по искане на кмета на Община „Родопи” бе отменена заповедта на областния управител за насрочване на местен референдум в село Ягодово, на който гласоподавателите да отговорят с „да” или „не” на въпроса „Желаете ли отделянето на село Ягодово от община Родопи, област Пловдив и присъединяването на същото към община Пловдив, област Пловдив?”.

Това е още една крачка към провеждането на референдума в Ягодово, на който гражданите да упражнят своето демократично право да изразят мнението си, коментира областният управител инж. Иван Тотев.

Инициативният комитет за отделянето на село Ягодово от Община Родопи и присъединяването му към Община Пловдив е избран още през юни 2005 година и от тогава са опитите на жителите в селото да бъде проведено допитване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *