25/04/2024

Мария Капон: Скоро Златев и „Лукойл“ ще уволнят Трайчо Трайков

Мария Капон

Целта на всяко управление е подобряване качеството на живот. Но това означава не само магистрали, а и свободно време, и здравеопазване, и социална политика, и доходи. Всичко, което прави животът ни по-добър

„Това, което ще се случи е, че най-вероятно Валентин Златев и „Лукойл” до няколко седмици ще уволнят министър Трайчо Трайков. И ако някой не е наясно кой управлява държавата, значи ние не живеем в нея. Много се надявам формалният министър-председател на България – Бойко Борисов, да намери сили и да разбере, че най-после има човек в правителството, който защитава националния интерес, а не корпоративни и лични интереси. И да намери сили да съхрани държавата”, прогнозира в ефира „Радио К2” Мария Капон – председател на Единната народна партия.

„Големият въпрос е колко дълго министър Трайков ще остане на поста си и дали „истинският” министър-председател няма да го уволни. Не виждате ли какво се случва? Страната се управлява като от Правец”, коментира тя. „Отново се върнахме в годините, в които един монополист на пазара, свързан с чужди интереси, размахва пръст на правителството и поставя въпроси. Единственият, който има право да поставя въпроси в такава среда на монопол е държавата”, категорична бе Капон в разговор с водещата Роси Ангелова. Според нея повечето министри в правителството на ГЕРБ са в ролята на бушони. Не всички обаче могат да я приемат. „Виждате какво се случва с министър Трайков напоследък, когато се опитва да подхожда държавнически. В началото бях скептична към него, изгледаше като безличен експерт.

Но днес той се държи като държавник, докато   министър-председателя и всички останали продават интересите на гражданите и на страната – къде на „Лукойл”, къде на някое друго руско дружество. Именно това поведение на министър очакваме от всяко правителство”, подчерта председателят на ЕНП. Капон определи системата на правителството като „олигархична”, а когато някой се противопостави на такава система, тя го изхвърля. „Целта на всяко управление е качеството на живот. Но това означава не само магистрали, а и свободно време, и здравеопазване, и социална политика, и доходи. Всичко, което прави животът ни по-добър. Имаме нужда от експертиза, от компетентни, волеви и мотивирани хора, които за 4 години от живота си наистина да работят за тази страна”, посочи тя. Мария Капон се обяви срещу монопола на енергийните дружества.

За пореден път тя призова   приватизационните договори с ЕРП-тата да станат публични, да има прозрачност, за да могат и потребителите чрез ДКЕВР да осъществяват граждански контрол. „А не Ангел Семерджиев да ни обяснява, че с 15% е много да се качат цените, но нямало никакъв проблем, ако са 5%. Извинявайте, не се намираме на пазара, за да се пазарим с някого. Българската държава не е на своето място”, каза Капон. По думите й преговорите за проекта АЕЦ „Белене” в момента се провеждат „безпрецедентно непрозрачно”. Премиерът Бойко Борисов преговаря така, както са го правели преди това Сергей Станишев и Румен Овчаров. „Най-вероятно условията са изключително неизгодни за нашата държава, или руската страна не иска да отстъпи. Това е интересна комбинация на ситуации, в която се намира и министърът на икономиката”, обясни Капон.

На предстоящите местни избори Единна народна партия ще участва самостоятелно. „Предстои сериозна битка за гражданите. Не трябва да допускаме мутри и платени гласове да управляват страната ни”, заяви председателят на ЕНП. „Местните ни структури ще имат правото да направят коалиции, да подкрепят обща кандидатури, но важно е да покажем платформата си и кои сме ние. С протегнати ръце сме към център-дясно”, уточни Капон. ЕНП ще вземе решение на предстоящи национални партийни съвети и за издигане на кандидатура за президентския пост. „Имаме достатъчно подготвени хора, които с воля могат да докажат на какво са способни”, увери Мария Капон.

bulgaria-news.bg:d,r

One thought on “Мария Капон: Скоро Златев и „Лукойл“ ще уволнят Трайчо Трайков

  1. Целта на всяко управление е подобряване качеството на живот. На кого – на управляващите или на управляваните?
    Е те това е въпросът! Хубаво е ,че М. Капон повдига този въпрос. Ама знае ли тя за КАКВИ пари става въпрос? Щото за държавата тези пари са важни,но не и съдбоносни – съвсем различен Е въпросът за подкупните ни „политици“!
    За тях този въпрос Е категорично определящ – той Е осигуряващ – поколения напред – по тяхната МЯРА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *