28/03/2024

Хиляда радиоактивни трупове стоят непогребани край „Фукушима“

Радиацията около японската АЕЦ „Фукушима 1″ силно затруднява прибирането на телата на мъртвите в района, съобщи АП.

Близо 1 000 трупа на загинали след бедствията, разтърсили азиатската страна, все още се намират в района на авариралата атомна централа. Според източници, пожелали анонимност, телата на мъртвите са били подложени на силни лъчения и това е разколебало местната полиция да пристъпи към събирането им поради риска от разпространение на радиоактивното замърсяване.

Намираме тела навсякъде – в коли, по улиците, сред развалините на къщите, заяви полицейски източник от префектура Фукушима.

По последна информация радиацията във водата в тунела под втори блок на японската АЕЦ Фукушима надхвърля 10 000 пъти нормалното радиационно равнище. Повишена е радиацията и в подпочвените води край турбинната зала на първи блок.

Повече от 70 000 души бяха евакуирани от 20-километровата зона около АЕЦ-а, посочва БиБиСи. Властите препоръчаха на други 136 000 хиляди отвъд тази зона да напуснат домовете си или да излизат на открито за максимално кратко време.

По официални данни за момента бедствията в Япония са отнели живота на 11 500 души. Най-вероятно обаче броят на жертвите от силното земетресение и последвалото цунами ще нарасне значително, защото властите продължават издирването на други 16 500 души.

Междувременно стана ясно, че японски министри и депутати ще внесат в хазната по 36 000 долара в помощ на пострадалите от труса, разтърсил Япония. За целта в рамките половин година те ще връщат от заплатите си по 500 000 йени всеки месец.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *