29/03/2024

Договорът с Русия за „Белене“ все пак изяде главата на шефа на НЕК

Красимир Първанов

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг ЕАД взе единодушно решение за освобождаване на Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, съобщиха от Министерство на икономиката, енернергетиката и туризма (МИЕТ), предаде „Фокус“.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов – настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството, уточняват от МИЕТ.

Оставката на Първанов беше поискана от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, след като той подписа споразумението за проекта АЕЦ „Белене“ с руската „Атомстройекспорт“. Трайков обвини Първанов, че въпреки изричната му забрана е подписал Допълнение 12 към договора, с което, според министъра, се предрешава строителството на атомната централа – още подробности вижте тук.

Впоследствие стана ясно, че Първанов е съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото той не задължава българската страната да построи централата. Заради случилото се Трайков получи „последно предупреждение“ от премиера Бойко Борисов, но заяви, че стои зад всяка своя дума по отношение на Първанов. Преди два дни той обясни, че забележките му към изпълнителния директор не се изчерпват само с конфликта им около проекта за АЕЦ „Белене“, а са свързани с някои процедури за обществени поръчки за разширението на мрежата на НЕК.

За такива нарушения наскоро спомена и депутатът от БСП Румен Овчаров, който коментира по повод обявеното уволнение на Първанов, че шефът на НЕК е трябвало да бъде свален не заради „Белене“, а заради съмнения за корупция при замяната на електропроводи в Източна България. Първанов пък се защити със становища на Върховния административен съд и на Комисията за защита на конкуренцията, които не открили нарушения.

По-късно стана ясно, че синът на Първанов е съсобственик в слънчева централа, но от НЕК увериха, че няма конфликт на интереси, тъй като въпросното съоръжение е присъединено към мрежата на ЧЕЗ, а не на държавната НЕК.

Миналата седмица и премиерът Борисов заяви, че ще поиска оставката на шефа на НЕК Красимир Първанов, защото очевидно двамата с министъра след скандала помежду им не могат да работят заедно, но „ще му я вземе без той да има вина“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *