28/03/2024

Броим над 2 млн. евро на британската банка консултант за „Белене“

Британската банка „Ейч Ес Би Си“ (HSBC), с която до дни ще бъде подписан официално договор като консултант за АЕЦ „Белене“, вече е свършила голяма част от работата, за която не са били необходими конфиденциални данни. Това обяви министър Трайчо Трайков в отговор на въпроса какво би могъл да свърши консултантът за два месеца, съобщава БНР. Трайков посочи и какво трябва да направи банката за този период:

Включвам тук стандартните – икономическия модел, възвръщаемостта на проекта, усъвременено изследване на пазарната среда както в България, така и в региона, навсякъде, където може да намира реализация електроенергията от АЕЦ „Белене“, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори, после структуриране на финансите – колко ще бъде акционерен капитал, колко ще бъде кредитиране, при какви лихви, при какви взаимоотношения между партньорите. Ще бъде направен преглед на пакет от договори, включително не само договора за изпълнение, доставка и строителство, и ред други неща.

Освен фиксираната сума от около 2 милиона евро, на консултанта ще бъдат платени още пари, но сумата ще зависи от това как е структурирано финансирането на проекта.

Междувременно СДС обяви, че настоява правителството да поиска европейска партньорска проверка за сеизмичните рискове при построяване на АЕЦ „Белене“. Това обяви лидерът на сините Мартин Димитров:

Искаме партньорска проверка от страна на Европейската комисия. Те да пратят свои експерти, които да дойдат тук и да преценят сеизмичните рискове. За да не изпаднем в изключително глупавата ситуация, да почне да се строи тая централа, но да не отговаря на новите изисквания на Европейския съюз, които ще бъдат приети в края на годината. И да се окаже, че тя не може да бъде пусната в експлоатация.

От СДС настояват още тази седмица ръководствата на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания да бъдат проверени за агентурно минало. Така, според Мартин Димитров, ще стане ясно дали тези хора се ръководят само от българските интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *