24/04/2024

Втори реактор в АЕЦ „Фукушима“ ще изпусне радиация!

АЕЦ "Фукушима"

Повредената от петъчното мощно земетресение японска атомна централа край Фукушима има проблем с още един от реакторите си – още подробности с видео вижте тук.

Според японската агенция за ядрена сигурност, цитирана от „Ройтерс“, без аварийно охлаждане е реактор №3 в АЕЦ Даиичи. Персоналът спешно се опитва да залее реактора с вода, съобщи на пресконференция представител на агенцията.

В района на Фукушима има две атомни централи, разположени на около 12 км една от друга. Във Фукушима-1, известна още като Даиичи, има 6 реактора, 3 от които вмомента на земетресението са били изключени за планов ремонт. Фукушима-2 е известна като Даини и там има 4 реактора и защитата им ги е изключила автоматично припървите тласъци на труса в петък.

Компанията оператор –  Tokyo Electric Power Co (или съкратено TEPCO) обяви, че в 7:30 сутринта местно време (30 минути след полунощ българско – бел.ред.) е започнала подготовка за изпускане на радиация от втория проблемен реактор. Не се уточнява под каква форма ще стане това – водна пара, водород или друг газ.

Съобщението е направено около два часа след първото предупреждение, че реактор №3 напълно е изгубил охладителната си система.

Говорител на TEPCO твърди, че радиацията, която ще бъде освободена, е малко и под нивата, застрашаващи здравето на хората. Според метеоролозите въздушните течения в района ще отнесат радиацията на изток-югоизток, т.е. към над водите на Тихия океан.

Вчера бе изпусната радиация от реактор №1, след като в конструкцията на реактора, останал без охлаждане, е започнало да се трупа опасно налягане, но това не предотврати взрив.

В събота експлозия унищожи покрива и част от стените на сградата, в която се намира реактор №1 във Фукушима Даиичи, намиращ се на морския бряг.

Според японските власти ядрото на реактора не е засегнато и след първоначално изхвърлената в атмосферата радиация нивото на радиоактивност намалява.

Реактор №1 също остана без охлаждане и понеже не работи захранването на помпите персоналът започна ръчно да вкарва морска вода.

Тошихиро Банаи от международния отдел на японската агенция за ядрена безопасност заяви пред Си Ен Ен, че не е изключено да е започнало топене на ядрото. „В момента нямаме потвърждение, но съществува вероятност да е започнало топене“, казва Банаи. Той допълва, че все още експертите правят изводите си на базата на регистрираното изтичане въввъздуха на радиоактивен цезий и йод, но не могат да се доплижат достатъчно близко до реактора, за да проверят актуалното му състояние.

Бързо нараства броят на хората, които са били изложени на високи дози радиация във Фукушима – от първоначалните 3 на над 160 в края на деня.

Засега японската агенция дава на инцидента 4 степен на опасност по 7-степенната скала за Ядрени и радиологични събития (INES). Експлозията в Чернобил през 1986г. бе от най-високата седма степен, а инцидентът в щата Пенсилвания през 1979г. – от пета степен.

Секретарят на японското правителство Юкио Едано съобщи, че в централата е започнало вкарване на борна киселина в реактора, за да се забави верижната реакция и да се предотврати критична ситуация. Той потвърди също, че изтичане на радиоактивни материали извън централата е имало още преди експлозията.

Според „Ню Йорк таймс“ става дума за следи от радиоактивен цезий, който се получава при реакция на горивото от уран, което може би е сигнал, че част от горивните клетки са повредени, но все още са в здравия стоманен корпус на реактора.

Решението да се залее ядрото с морска вода е признак, че компанията, оперираща централата, както и японските власти, най-вероятно са се отказали от реакторите, защото солената вода ще повреди деликатни метални части от оборудването. „Тази централа е на почти 40 години и мисля, че за нея всичко приключи“, коментира Олли Хейнонен, бивш старши инспектор на МААЕ.

Той допълва, че лично е посещавал повредената централа и по кадрите, които вижда, смята, че причината изглежда е натрупване на водород, започнало във вътрешността на реактора. Поради това е съдбоносен всеки час за охлаждане на реактора, казва Хайнонен.

Експертът предупреждава за още един проблем – на територията на същия реактор №1 на АЕЦ край Фукушима има хранилище на отработено ядрено гориво. То е потопено в басейн, пълен с вода, пречеща на гама радиацията и охлаждаща касетките. Ако водата в басейна намалее или изтече, може да има сериозна опасност за работниците, опитващи се да спасят реактора.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *