29/03/2024

Войските на диктатора Кадафи нахлуха в Бенгази, властите отричат

Снимка на ЕРА/БГНЕСЛибийските правителствени войски навлязоха в западните покрайнини на град Бенгази, който е основната база на противниците на Муамар Кадафи. Силите на Кадафи обаче твърдят, че са били нападнати от бунтовници западно от града.

В съобщение на министерството на отбраната се казва, че „терористични банди са използвали хеликоптери и изтребител, за да бомбардират“ прегрупираните въоръжени сили в явно нарушение на забранената за полети зона, въведена от Съвета за сигурност. Това наложило въоръжените сили да отвърнат, за да се защитят, продължава източникът от министерството на отбраната.
Той предупреди „терористичните банди“ и призова населението на Бенгази да сътрудничи.

Цяла нощ в Бенгази се чуваха експлозии, без да стане ясно дали са бомбардировки или артилерийски обстрел, отбелязва АФП, цитирана от БТА. По-рано телевизия Скай нюз, цитирана от ИТАР-ТАСС, съобщи, че либийската опозиция е свалила тази сутрин военен самолет на правителствените сили над Бенгази. Според кореспондент на Ройтерс, самолетът изглежда е извършвал нападение над военните казарми в Бенгази.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на Муамар Кадафи се опитват да щурмуват града откъм брега и южната част. Либийски правителствен говорител обаче заяви, че „няма изобщо никакви нападения“ срещу Бенгази и че прекратяването на огъня се спазва. Според Муса Ибрахим, бунтовниците нападат села и градове в опит да предизвикат международна интервенция.

Френски правителствен източник заяви по-рано, че международната общност трябва да действа бързо във връзка със ситуацията в Либия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Всичко е готово (за действие), но сега решението е политическо. Ясно е, че трябва да действаме бързо“, изтъкна източникът няколко часа преди срещата в Париж на представители на ЕС, ООН, Африканския съюз и Арабската лига за създаване на коалиция за военна намеса в Либия. В срещата ще участва и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Вчера Съединените щати, Великобритания и Франция дадоха ултиматум на либийския режим да спазва обявеното прекратяване на огъня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *