26/04/2024

Честита Баба Марта! Бели и червени, румени, засмени!

Честита Баба Марта! Този непомъркнал през вековете красив български ритуал е повод да си пожелаем днес здраве и живот. И много усмивки. Баба Марта е истинското начало на Новата година – на животворящия кръговрат в природата. Денят, от в който започват да се събуждат нивите, които носят храна и живот на всички.

Съществува  легенда, според която мартеници връзвали по българските земи траките. Те се кичели с мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.

Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало плодно дърво.

Имен ден празнуват днес Марта, Мартин, Мартина, Евдокия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *