24/04/2024

Часове до радиоактивен ад в Япония! Обявиха 5-то ниво на опасност!

Снимка на Дарик

Японската агенция за ядрена безопасност повиши нивото на опасността от инцидента в АЕЦ ”Фукушима” от четвърто на пето ниво по седемстепенната скала за сериозността на ядрени инциденти, предаде АФП.

Малко по-късно днес японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в атомната централа е изключително тежка. Най-проблематично е положето в първи, втори и трети реактор на централата, при които ядреното гориво е частично разтопено и те продължават да изпускат радация.

Японските власти разполагат само с броени часове, за да овладеят ситуацията в АЕЦ „Фукушима-1“ и да избегнат най-лошия сценарий, предупредиха експерти. Директорът по безопасността на ядрените обекти на френския Институт по радиологична защита и ядрена сигурност Тиери Шарл заяви вчера, че следващите 48 часа ще бъдат решаващи за изхода от кризата.

По думите му самият той е настроен песимистично, тъй като нито едно от решенията, взети от Токио досега, не е дало резултати. Въпреки това специалистът изрази надежда, че не всичко е загубено. Той прогнозира, че в най-лошия вариант замърсяването ще бъде сравнимо с това от аварията в украинската АЕЦ „Чернобил“.

„Това е бавно развиващ се кошмар“, коментира и Томас Неф от изследователски център към Масачузетския технологичен институт.

Тези мрачни прогнози не се споделят обаче от руските специалисти. Според първия зам.-директор на Националния изследователски център „Курчатовски институт“ Ярослав Щромбах разтапянето на петте активни зони на централата е неизбежно, но въпреки това няма да се стигне до неуправляема верижна реакция. По думите му такава авария е значително по-лесна за ликвидиране, отколкото тази в „Чернобил“.

Специалисти, участвали в овладяването на последиците от трагедията в украинската АЕЦ, също смятат, че няма да се стигне до подобен сценарий, съобщава Стандарт. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна посочи, че катастрофата в АЕЦ „Фукушима“ има „апокалиптични мащаби“. По думите й последиците от бедствието все още са непредсказуеми, но събитията там се развиват все по-драматично.

Текстът е обновен в 14,32 минути

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *