18/04/2024

„Часът на Земята“ на 26-и март: Да спрем за малко тока и водата!

Общо 42 български града се очаква да се включват официално в инициативата „Часът на земята“, която ще се проведе на 26 март. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кърджали, Разлог, Тутракан и други, съобщи Веселина Кавръкова от международната организация WWF.

В София между 20.30 и 21.30 ч. в събота ще притъмнее фасадното осветление на сградите на Народното събрание, Президентството, Народния театър „Иван Вазов“, БНБ, паметника на Васил Левски, храм-паметника „Св. Александър Невски“ и други.

По света ще угасне осветлението на някои от най-емблематичните забележителности като Айфеловата кула, Бранденбургската врата, виенското колело London Eye в британската столица, мостовете на Дунав в Будапеща, мостът през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни и други.

Часът на земята в България се провежда под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева. Инициативата подкрепя и ЧЕЗ България.

Градовете формират 75% от парниковите емисии, изтъкна Кавръкова. Затова е много важно те да се включат в тази инициатива, категорична бе тя. Според нея все повече хора трябва да карат колела, за да намалят вредните емисии.

С тази идея обаче не се съгласи Юлиян Вергов, който иначе подкрепя инициативата. Той изтъкна, че няма условия за колоездене у нас, липсват велоалеи, както и места, където да се оставят велосипедите.

Поради тази причина актьорът предложи следващата година заедно с осветлението в градовете за един час да спрат да се движат колите.

Калин Вельов, който също подкрепя каузата, призова да бъдем по-икономични в ежедневието си, да не оставяме чешмата пусната, докато си мием зъбите и да гасим осветлението в стаите, в които не сме в момента.

През миналата година в „Часа на земята“ са участвали 126 държави и близо 1,3 милиарда души в повече от 4 600 града по света.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *