19/04/2024

Самолетът на Кадафи мина над Гърция на път за Египет

Самолет на либийския лидер Муамар Кадафи е преминал през гръцкото въздушно пространство на път за Египет, съобщиха от Гръцкото външно министерство.

Според тяхното съобщение либийският самолет е прелетял през контролираното от Гърция въздушно пространство по-рано днес и се е насочил към Египет. Засега няма информация дали на борда може да се намира лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

„Либийски Фалкон 900 е съобщил на атинската агенция на полети ( FIR – Flight Information Region), че преминава през въздушното пространство на Гърция и се насочва към Египет. Той е бил проследен от гръцките власти за около 15 минути, докато минава през въздушното пространство на страната. Ние не знаем кой е летял на самолет или чия собственост е той, заявиха гръцките официални власти.

Те посочиха, че екипажът на либийския самолет е отказал да назове пътниците на борда, като само е посочил, че осъществява  курс Триполи-Кайро.

По финансовите пазари се говори се, че това е частният самолет на лидера на Либия – Кадафи. По принцип самолети от типа Фалкон 900 са за официални ВИП персони, отбелязва Money.bg

Mеждувременно стана ясно, че вчера лидерът на Либия е говорил с гръцкия премиер Папандреу. В дискусията гръцкия премиер е казал на Кадафи да потърси мирно разрешение на конфликта с въстаналите срещу неговия режим.

Слухът, че Кадафи може да се окаже на борда на либийския Фалкон 900 доведе до лек спад в цените на петрола на световните борси, като американският лек суров петрол върна назад от $105.15 към  $104.60 за барел, а петрола тип Brеnt от $114.30 към 113.20 долара за барел.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *