20/04/2024

С какви тайни имоти се сдобиха управляващите

Президентът Първанов

ПРЕЗИДЕНТЪТ Първанов да каже за апартаментите си. Да каже и дали синовете му имат апартаменти“ – призова вътрешният министър Цветан Цветанов, след като НАП излезе и обяви, че всичките му доходи са чисти.

„168 часа“ провери какво е състоянието с недвижимата собственост на синовете на държавния глава и установи, че големият му син е реализирал любопитна имотна сделка. В края на 2009 г. Владимир Първанов си купува огромен мезонет с площ 213 кв. м в атрактивния столичен квартал „Манастирски ливади“. Продавач е фирма „Крит“ – близка до бившия червен депутат Васил Калинов, а цената близо два пъти по-ниска от пазарната. Същото дружество е

дарило 25 хиляди лева

за кампанията на Георги Първанов през 2006 г. Според нотариалния акт Владимир Първанов е броил за апартамента 217 337 лв. и 28 681 лева за гаража или по около 519 лева за квадратен метър. Брокери, които продават жилища в сградата, обясниха пред „168 часа“, че за други купувачи цената на апартаментите е няколко пъти по-висока и варира между 850 и 1000 евро за кв.м.

Проверка в имотния регистър показа, че сделката е финансирана с 30-годишен ипотечен кредит за 160 380 лева и 90-хиляди в брой. Изчисления с кредитния калкулатор на банката показаха, че за да обслужва кредита си, Владимир Първанов трябва да плаща непосилната за голяма част от младежите на неговите години вноска от 1236 лв. на месец. Преди да си купи жилището, Владимир Първанов работеше като програмист във фирма „Дейзи технолъджи“. Там според запознати е осигуряван върху заплата не по-голяма от

вноската по кредита

Проверка в Сметната палата показа, че Владимир Първанов няма как да разчита на помощ за кредита и от баща си. Според тогавашната си декларация президентът Георги Първанов не разполага с никакви спестявания. Вместо това изплаща заем от 80 хиляди лева, част от който са в банков влог на съпругата му Зорка.

Въпреки официално зададените въпроси за произхода на средствата и начина, по който ще се изплаща кредитът, от президентството предпочетоха да не коментират темата. „Владимир Първанов е самостоятелен човек и няма как баща му да коментира неговите действия“ – уточниха от пресцентъра на държавния глава.
Самият Владимир Първанов, който се ожени миналата година, не бе открит за коментар.

Зорка с имот за без пари

С ПАРЦЕЛ в Банкя на три пъти по-ниска цена от пазарната се сдобила съпругата на президента Георги Първанов, писа преди време „168 часа“. През 2007 г. Зорка Първанова плаща 45 хил. лв. на роднините си Галина и Васил Савови за част от терен с площ 3 дка в Банкя. Брокери тогава коментираха, че към датата на продажбата цените на имотите в района започват от 20 евро за квадрат, а съпругата на президента е платила по около седем евро за квадрат.

Година преди да го продадат на Георги и Зорка Първанови, семейство Савови купуват парцела по документи за по-малко от 4 евро за квадрат. Помолен за коментар, един от продавачите – Стоян Грозданов обяви пред „168 часа“ съвсем други цифри. Той без притеснение разкри, че е получил за парцела на ръка по 15 евро за квадрат, а ниската официална цена била определена от адвокатите на купувача, които движели сделката.

От президентството не пожелаха да коментират казуса с различните цени на имотите на семейството на президента и техните роднини. Проверка на „168 часа“ показа, че апетитният парцел на Първанови все още не е застроен. За сметка на това по краищата са наслагани табели, които предупреждават, че е частна собственост и изрично забраняват изхвърлянето на боклуци.

Братът на Станишев продава евтини апартаменти

ИМОТИ на шокиращо ниски цени продава и фирма „Дедалос“, в която дялове има братът на бившия премиер – архитект Георгий Станишев. Документите от имотния регистър сочат, че преференциалните цени на апартаментите и офисите, продавани от дружеството, важат единствено за български купувачи.

За чужденци тя е в пъти по-висока. Така докато българите плащат за апартаменти на столичния бул. „Мадрид“ едва около 270 евро за кв.м, то чужденците броят за аналогични апартаменти и офиси по цели 900 евро.

„Това, че в нотариалния акт пише някаква сума, в никакъв случай не означава, че реалната цена е такава – категоричен бе пред „168 часа“ собственик на агенция за недвижими имоти. Вероятно става дума за така наречените „тъмни сделки“. При тях, вместо реалните цени, за които се продават имотите, в нотариалния акт се записват суми, близки до данъчната оценка. Целта на врътката е криене на обороти, за да не се плащат данъци и намаляване на таксите по прехвърляне на собствеността“.

На безценица

ЕВТИНИ сделки върти и съпругата на началника на президентския кабинет ген. Никола Колев. През последните няколко години Величка Колева и нейни роднини по документи са продали пет парцела в София на цени многократно по-ниски от пазарните.

Брокери обясняват, че целта на подобна практика е укриване на получените при продажбите средства с цел спестяване на дължимите за тях данъци и такси.
Морални или не, по документи сделките на Величка Колева се оказват изгодни единствено за купувачите. Вместо да платят по десетки евро за кв. м, каквато е пазарната цена на парцелите, по документи купувачите са броили на Колева и роднините й едва няколко лева за квадрат.

Сделките стартират на 14 декември 2005 г. с продажбата на парцел в столичния квартал „Бенковски“ с площ 524 кв. м. По същото време цените на терените в квартала не падат под 30-40 евро за квадрат, спомнят си брокери. В същия момент нотариалният акт показва, че родствениците на ген. Никола Колев прибират за апетитния парцел едва 4553 лв., или около 4 евро за квадрат.

Две седмици по-късно следват нови сделки , а цените вече са почти сто пъти под пазарните. На 23 декември съпругата на ген. Колев се е подписала под продажбата на други два терена с площ от около пет декара. Изчисленията показват, че купувачите са платили по-малко от 1 лев за квадрат вместо пазарните 30-40 евро. Същия ден роднините на президентския съветник успяват да изтъргуват още един свой имот в София. Площта на апетитния терен в регулация е 734 кв. м, а цената от 6378 лв. е десетки пъти по-ниска от пазарната, категорични са експерти.

Три години след последната продажба на парцелите семейство Колеви инвестира част от спестяванията си в недвижими имоти. В средата на 2009 г. семейството на президентския съветник купува два апартамента в столичния квартал „Манастирски ливади“. Площта на жилищата е 86 кв. м, а цената 401 000 лв.

И синовете на Масларова се замогнаха

СЪС солидни недвижими имоти, чиято пазарна оценка е стотици хиляди лева, са се сдобили по време на мандата на предишното правителство синовете на тогавашната социална министърка Емилия Масларова. Рекордьор по свръхизгодни сделки е доведеният син на Масларова от втория й брак. През септември 2007 г. Иво Масларов става собственик на апартамент с площ 94 кв. м и парцел от 625 квадрата в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Две седмици след първата сделка, срещу едва 55 хиляди лева Масларов-младши се сдобива с още един парцел в София с площ 737 кв.

Година по-късно Иво Масларов продължава с инвестициите си в недвижимо имущество. Срещу 30 хил. лв. на 16 октомври 2008 г. той става собственик на парцел от един декар в софийското село Лозен. Освен атрактивни парцели Иво Масларов е успял да си купи и апартамент в топцентъра на София. Цената е 104 076 лв., а площта 104 квадратни метра.

Изгодни имотни сделки е успял да направи и Константин Радонов, син на бившата социална министърка от първия й брак. В началото на 2007 г. Радонов става собственик на апартамент в централната част на София за едва 31 012 лв. Година след това Радонов с няколко сделки купува и десетки декари земеделска земя в различни райони на България.

1 милион управлява дъщерята на Костов

ФИРМА с капитал 1 млн. лв. управлява малката дъщеря на бившия премиер Иван Костов. От края на май 2009 г. Мина Костова е член на съвета на директорите на „Интрейдингс“ АД. Дружеството е собственик на луксозен бизнес център със същото име на столичния булевард „Цар Борис III“.

В момента, когато Мина Костова е избрана за управляващ, във фирмата влизат нови акционери. След решение на общото събрание капиталът на „Интрейдингс“ е вдигнат от 50 хил. лв. на 1 013 700 лв. Основен акционер в компанията става фирма „Анторна“ АД. Нейни управители са бившият шеф на кабинета на Костов Николай Вълчев и брат му Христо.

Двамата са собственици на фирма „Грийнс“ , която държи дялове в друго дружество – „Грийнс агро“. Името на втората компания беше обявено в списък с фирми, които ДАНС преди време разследваше поради подозрение за нередности в проектите им по САПАРД. Земеделските компании бяха проверявани дали подаваните от тях оферти за субсидии са действителни, имат ли връзки с фирми фантоми и има ли фиктивни плащания на фалшиви контрагенти от страна на бенефициентите при усвояването на евросредствата.

168chsa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *