20/04/2024

Родопчанин поиска фирмата му да се нарича „Далавериос“

Доналд Джеферсън от Барутин, снимка на БНТ

Донълд Джеферсън от доспатското село Барутин поиска да си кръсти фирмата „Далавериос“, но преди броени дни от Търговския регистър в Смолян му отказали регистрация на новото ООД.

Мъжът – на 40 години, е известен в Доспатско с оригиналните си идеи за имена, като самият той през 1990 г. се прекръстил на името на американския президент Томас Джеферсън (1801-1809), пише регионалният сайт „Смолян Прес“. Дотогава се казвал Мирослав Джаферов.

За първо име избрал Донълд. В смутните времена в началото на прехода съдът му разрешил авангардната идея, само му отказали да си сложи официално пред името „сър“, тъй като това е титла. Джеферсън не спрял до тук, кръстил е и синът си Томас, за пълно съвпадение с имената на американския президент.

Затова и никой в село Барутин не се учудва, че е решил така да кръсти фирмата. „Да, искам да я кръстя така, но не ми дават. Името било неморално, че дали е джамбаз или далавериос, на кого му пречи“, жалва се Джеферсън. Причина за отказа е, че названието означавало мръсни сделки и носело негативно послание за обществеността.

Дружеството е съвместно на двама гърци и Джеферсън. Предметът му на дейност е дървопреработване.

„Взели сме гатер под наем в доспатското село Касъка. Гърците участват с машини за 400 000 лв., които сме докарали. Искаме да правим палети, покриви и други неща. Можем да отворим 15 работни места и хората да взимат по 800 лв. заплата, но няма демокрация и сега ми спират работата. А тук хората нямат работа, но никой не мисли да им спомогне да имат, а само за какво да се захванат с дребния бизнес и да му пречат“, ядосва се бизнесменът от Барутин.

Той се пробвал да регистрира дружеството първо в Гоце Делчев, а след това в Смолян, но и на двете места му отказали, заради името на фирмата. Сега се е зарекъл да обжалва. Според него щом говорим, че в България е демокрация, всеки може да си кръсти фирмата, както си иска.

„За мен няма противоречие със закона, важно е дали документите на фирмата са изрядни и дали дейността й е законна. Нали това е важно за институциите? Какво искат, да я кръстя по комунистически „Прогрес“ ли? България не е държава, а АПК и тук нищо не може да се развива“, нарежда Джеферсън.

Той се заканва есента да се кандидатира и за независим кмет на Доспат.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *