19/04/2024

Радиацията от Япония може да удари България след две седмици!

Ако въздушните течения се обърнат на запад, радиоактивният облак от японската централа „Фукушима“ 1 може да достигне и до нас, каза снощи ядреният експерт Георги Касчиев, цитиран от „24 часа“.

Никой не знае накъде ще тръгнат въздушните маси и никой не може да твърди, че облакът не може да ни застигне. Има прогнози, че вятърът ще се обърне обратно към Япония, оттам към Азия. Ако това стане, след 4-6 дни може да обиколи Земята, смята Касчиев.

Радиоактивните частици може да стигнат до Европа, потвърди и Сирил Оноре от метеорологичната служба на Франция в интервю пред Le Рoint.

Огромното разстояние, което ни дели от Япония, както и сложните атмосферни процеси, дъждове и отлагания, ще попречат на радиацията да стигне до територията на страната ни. Това заяви вчера за БТА Марина Низамска, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Много вероятно е в България да не се измерят даже и частици, добави Низамска. Според нея за евентуалното достигане на радиация у нас са необходими поне 14-15 дни.

“Ще има облак, но в него няма да се съдържа нищо. След атомни взривове в Китай у нас дойдоха малки частици, които не бяха вредни”, смята директорът на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Йорданов. По думите му след една-две седмици ще дойде нещо, но то ще е нищожно.

“Ще посъветвам консултативният съвет към Агенцията по ядрено регулиране да започне да обработва информацията и да я дава навременно”, каза той.

Много по-добра бариера срещу радиацията от йода е червеното вино с повече танин, обясни проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене, цитирана от „Стандарт“.

Виното има мощно антиоксидантно действие и пази от външни агенти, разясни тя. Проучване на лондонски учени доказало, че българските вина са особено полезни в това отношение, допълни проф. Байкова – още подробности вижте тук.

Инцидентът в японската АЕЦ вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за ядрени инциденти, обяви вчера Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност.

Японската агенция за ядрена безопасност обаче съобщи, че според международната скала INES инцидентът във „Фукушима” е от четвърта степен.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *