01/03/2021

Радиация от Япония изтича към света! Вижте как се движи!

Според прогнози на ООН, емисиите на радиоактивни вещества от повредените японски реактори може да се разпространи през Тихия океан, да стигнат Алеутските острови днес и Южна Калифорния през нощта в петък, пише „Ню Йорк таймс“.

В доклада се посочва, че радиоактивният шлейф ще достигне  югозападната част на Съединените щати, включително Невада, Юта и Аризона, пише авторът Уилям Брод.

Лекари и ядрени експерти подчертават, че шлейфът от радиация ще се разсейва заради движението си  и в най-лошия случай може да доведе до незначителни последици за здравето на населението на САЩ.

„По същия начин радиацията, разпространила се по целия свят след аварията в Чернобил през 1986 г., достига до западния бряг на Съединените щати след 10 дни, като нейното равнище е могло да бъде отчетено, но е било минимално“ – припомня авторът.

В прогнозата, направена от Организацията по Договора за пълна забрана на ядрените опити Договора от  Службата на ООН във Виена, не се дава информация за реалното ниво на радиация, а се казва само за това, как ще се движи и разпространява радиоактивния шлейф.

Прогнозите във вторник са направени на базата на модели на движение на ветровете над Тихия океан, който може да се промени под влиянието на атмосферните условия.

30dumi.pozizii.net

(Visited 203 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *