25/04/2024

Радиация над „Фукушима“, изтеглиха спасителите от Трети блок

Сив дим се издига над трети реактор на АЕЦ „Фукушима“, а персоналът е евакуиран, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на управляващата централата компания „Токио Илектрик Пауър” (Тепко).

„Заради този проблем компанията временно изтегли работниците, докато провери ситуацията на място”, заяви говорител на компанията, цитиран от „Фокус“. Ройтерс съобщи, че няма значителна промяна в нивото на радиацията.

Трети реактор на „Фукушима 1“ е най-проблемният от всичките шест реактора, тъй като той работи с гориво от смесени оксиди,  което съдържа уран и крайно токсичен плутоний.

Същевременно японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в АЕЦ Фукушима-1 постепенно се подобрява. Всичките шест реактора са свързани към електрически кабели, съобщиха от Тепко. В четири от реакторите е възстановено електроподаването, предстои днес това да стане и в оставащите два, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Технически специалисти и пожарникари работят денонощно за предотвратяване на по-тежки повреди в централата. Дори има доброволци за работа в централата.

Според Си Ен Ен е започвало обучение на японски работници за изливане на бетон върху реакторите по подобие на „саркофага“ на АЕЦ-Чернобил.

Франс прес обаче предаде, че дни преди аварията в АЕЦ „Фукушима“ 1 Тепко, е признал пред органите за ядрена сигурност, че манипулира докладите за контрола върху инсталациите. Десетина дни преди земетресението, компанията предала на властите документ, в който признала, че е фалшифицирала данните от контролните регистри.

Преди това компанията бе уверила, че е подложила на проверка трийсетина части, които всъщност не са били обхванати от контрола. Според агенцията, детайл от оборудването, свързан с контрола върху температурата на един от реакторите, не бил проверяван например от 11 години.

Експертите предвиждат по-задълбочен анализ, след като кризата отмине, но засега спешната ситуация изисква действия, целящи да се избегне най-лошото.

По-рано Световната здравна организация заяви, че регистрирането на радиация в храни след атомната криза в Япония е по-сериозен проблем от първоначално очакваното.
„Ясно е, че това е сериозен проблем”, заяви говорителят на организацията в Манила Питър Кордингли, цитиран от Ройтерс.

Случаите на заразени с радиация зеленчуци, прах, мляко и води вече предизвикват регионална тревога, въпреки уверенията на японски официални представители, че нивата не са опасни, съобщава „Фокус“.
Японското правителство нареди да бъдат спрени доставките на спанак и други листни зеленчуци, както и на мляко от четири префектури в близост до атомната електроцентрала, предаде БТА.

Освен това бе съобщено да не се пие чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Повече ограничения могат да бъдат обявени по-късно днес.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *