28/03/2024

Радиационна дискриминация! Новото страдание на японците!

Някои болници и убежища в японската префектура Фукушима отказват да приемат граждани, които не представят сертификат за липса на радиационно замърсяване, съобщава The Mainichi Daily News.

За отказ на медицинско обслужване разказва Такаюки Окамура, който живее в 30-километровата зона на евакуация около тежко пострадалата от силното земетресение и цунамита на 11 март 2011 година АЕЦ „Фукушима“. Според неговите думи болницата, където той закарал своята 8-годишна дъщеря, която се оплаквала от обриви, отказала да лекува момичето, като се основавала на това, че тя не е представила сертификат за липса на радиоактивна зараза.

Властите в префектура Фукушима започнали да изследват гражданите за радиационно заразяване на 13 март – само два дни след земетресението, което доведе до тежката авария в едноименната АЕЦ. На 17 март пък тръгна издаването на сертификати, въз основа на които започнал да се осъществява приемът на жителите в евакуационните убежища. Администрацията на едно от тези убежища поискала от жителите да носят дори специални значки, които да говорят за преминали изследвания.

От администрацията на префектурата коментират, че сертификатите за радиационна чистота били въведени заради това да не се допусне паника сред евакуираните. Представител на властите във Фукушима отбелязал, че броят на хората, на които това нововъведение ще донесе ползи, е много по-голям от броя на онези, които изпитват неудобства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *