26/04/2024

Трети блок на „Фукушима“ изпушва, пускат радиоактивен газ!

Снимка на АФП

Повишаване на вътрешното налягане в стоманения корпус на Трети реактор на авариралата АЕЦ „Фукушима 1“ е регистрирано днес, съобщи Хидехико Нишияма от Агенцията за ядрена безопасност.

Още подробности – вижте тук!

По думите му усилията за обливане с вода на реактора може би не действат и ще се наложи да бъде изпуснато известно количество радиоактивен газ от реактора в атмосферата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това може да забави работата по възстановяването на електрозахранващите и охладителните системи на блока и означава, че ще се повишат радиационните равнища около централата.

Военни машини с водометни оръдия тази сутрин обливаха в течение на близо един час Четвърти реактор, като изляха 80 тона вода.

Компанията оператор „Токио илектрик пауър“ (Тепко) заяви, че има трудности при възстановяването на електрозахранването на реактор 2 – операция, която вече бе отложена вчера, предаде Франс прес. Все пак говорителят на Агенцията за ядрена безопасност изрази оптимизъм, че работниците ще опитат да пуснат отново тока до 18,00 ч. довечера (09,00 ч. по Гринуич).

По нови данни вече седем служители от „Фукушима 1“ са получили радиационно облъчване над допустимата граница от 100 милисиверта. Това е годишната норма за професионален служител на АЕЦ.

Същевременно равнището на радиацията, измерено на разстояние около 500 м северозападно от централата, се е понижило, съобщи Тепко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Сега радиационният фон там е 2625 микросиверта в час, докато вчера е бил 3443 микросиверта в час.

Броят на жертвите от опустошителното земетресение в Япония, последвано от цунами, достигна 8133 души по официални данни, оповестени днес от агенция Киодо, предадоха Ройтерс и БТА. Все още е неизвестна съдбата на 12 272-ма души. Полицията се опасява, че над 15 000 души са загинали само в префектура Мияги при бедствието на 11 март.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *