24/04/2024

Похитителят от Сливен Стефан Стефанов се барикадира в банката

Снимка на БГНЕС

Похитителят от банката в Сливен продължава да отказва да се предаде и остава барикадиран вътре, след като пусна всички заложници още преди часове.
Както вече беше съобщено официално похитителят е 27-годишният охранител Стефан Стефанов от новозагорското село Кортен.

Главният секретар МВР Калин Георгиев обясни на пресконференция в града решението на службите да не предприемат силовото му неутрализиране с думите, че това би довело до риск за неговия живот, тъй като е заплашил да се самоубие, предаде БГНЕС.

„Похитителят е изолиран в трезор на банката, той се намира под наблюдение, приел е известна доза упойващи вещества, но засега не е правил опит за самоубийство, търсил е начин за успокоение. Взел е валидол, като малко е превишил дозата. Не искаме да го извеждаме, защото това би довело до риск за неговия живот, а това е най-важното“, обясни Георгиев.

Той увери, че Стефанов не представлява заплаха и са взети мерки да не го изваждат силово. Полицията има стратегия и тактика, която обаче засега запазва в тайна. Със сигурност обаче има непрекъснат контакт с него.

„Все още е трудно да се каже какъв е мотивът му. Той имал личен неуспех – не е успял да вземе шофьорски изпит за категория В. Оставил е личните си документи, носил е маска и оръжие, но има липса логика точно в такъв тип нападение. Бил е афектиран и силно притеснен“, каза още главният секретар на МВР.
По повод първоначалните данни, че похитителят е наркоман, той уточни, че Петров не е наркозависим и дори има негативно отношение към наркотиците.

На пресконференцията се появиха и похитените жени от банката, които обаче не разказаха подробности, но благодариха на полицията, главния серкетар на МВР, психолозите, премиера и всички, които са участвали в преговорите.
„Благодарим на всички, благодарение на които сме тук и сме живи, нормално е да сме в стрес, надяваме се всичко да мине както трябва“, заявиха Мими Величкова, Ивелина Иванова, Светла Атанасова, Ваня Димитрова и Радина Терзиева.

„Имаме една изключително тежка и динамична нощ. Беше изключително динамична ситуацията в самото начало, имахме сериозни притеснения, защото знаете, че имаше и стрелби, които бяха и към полицейските автомобили. Имаше хаотични условия, които се поставяха. Стараехме се максимално да снижим напрежението, докато успеят да пристигнат и колегите от София, за да могат вече да се включат активно в този преговорен процес“, каза междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в МВР.

Той добави, че най-важното е, че всички похитени жени са на свобода и върху тях не е упражнено физическо насилие, защото в началото похитителят е бил много агресивен и е имало възможност за последици с фатален край. Министърът обаче изтъкна, че самият Стефанов съдействал за извеждането на ранения от него охранител, както и на негов когела, който е успял да напусне сградата още снощи. За втория охратител през цялата нощ се смяташе, че е сред похитените.

По думите на Цветанов изключително важно е било, че служителите са успели в кратки срокове да спечелят доверието на похитителя. По време на операцията е правена връзка с приятели на Стефан Стефанов, които той е искал да чуе и да види. Както вече беше съобщено, похитителят е работил в охранителна фирма „Корадо Секюрити” в Нова Загора. По тази причина е имал разрешително за пистолет „Байкал“, който обаче не е бил служебен, а личен. Разполагал е и с доста повече от разрешените 50 патрона.

„Очакваме похитителят да се предаде и да бъде предаден на съответните компетентни власти, за да бъде воден един справедлив процес“, каза още вицепремиерът.

Той уточни, че по време на цялата заложническа криза щабът на МВР е бил разположен в жилищен апартамент. Мъжът и жената, които са оказали съдействие на полицията ще бъдат наградени с индивидуални парични награди. Психологът, водил разговора с нападателя, пък ще получи като награда лично оръжие.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира заложническата драма пред журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в Европейския съвет. „Направих необходимите послания, които той искаше да чуе, надявам се, че сега вече е убеден, че ще бъде жив и здрав, и ще се действа с него така, както е по закон. Цяла нощ говорихме за мъжки думи и чест, за достойнство, той изпълни своя ангажимент да освободи жените, така че ние изпълняваме нашия“, заяви той, цитиран от БТА.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *