23/04/2024

Ново, още по силно земетресение, чакат до дни в Япония! – видео

За ново още по-силно от днешното унищожително земетресение край Япония предупреждават в Страната на изгряващото слънце – вижте още подробности и видео тук за ужаса от днес в Япония! Този земен трус, който помля днес страната и със унижителни цунами, се окачествява като най-силният за последните 140 години в Япония.

Към 19 часа българско време броят на установените жертви на бествието надхвърли 300 души. Броят им непрестанно расте. А материалните щети се оценяват на милиарди долари.

Междувременно гигантските приливни вълни, последвали разрушителното земетресение в Япония, достигнаха до Хаваите в ранните часове на сутринта местно време, предаде АП. Трусът от почти девета степен по скалата на Рихтер предизвика масови евакуации в тихоокеанските страни чак до западното крайбрежие на САЩ.

Тихоокеанският предупредителен център съобщи, че цунамито е ударило първо остров Кауаи. В Хонолуло гигантските вълни са опустошили бреговата ивица на Уайкики, но не са стигнали до хотелите. В Оаху и Кауай вълните са били с височина над метър, като властите предупреждават, че те могат да станат и по-големи. Няма данни за сериозни щети от първите вълни.

Хавайските острови имаха няколко часа за подготовка за бедствието и непосредствено преди идването на цунамито улиците на градовете бяха пусти. Населението от бреговите райони се укри в обществени центрове и училища, а туристите в Уайкики бяха преместени на по-високите етажи на хотелите.

Летището в Хонолулу остана отворено, но няколко самолета са се отказали да кацат и са се върнали обратно. По данни на транспортните служби, сред тях има и японска машина. Всички пристанища са затворени, а на плавателните съдове е разпоредено да излязат в открито море.

В някои от страните в региона предупреждението за цунами беше отменено и хората се завърнаха по домовете си, след като вълните не достигнаха очакваната сила. Отменена беше и тревогата в Австралия и Нова Зеландия.

Случаят с Хаваите е различен, тъй като са по-големи от близките острови и е възможно силата на вълните да се усили, особено в пристанищните райони и заливите.

В Източна Япония вълната помете лодки, кораби, домове и хора и тръгна към останалите страни в Пасифика с над 800 км/ч и според геофизици няма да забавя придвижването си, докато не срещне голяма суша. Очаква се цунамито да удари западното крайбрежие на САЩ около 18:30 часа българско време, като вече е започнала евакуация в Орегон и части от Калифорния.

Това е вторият случай, в който американските власти се подготвят да посрещнат гигантски вълни. На 27 февруари 2010г. земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер разлюля Чили, но последвалите го вълни бяха по-слаби от очакваното.

Най-смъртоносната Голяма вълна в американската история е от 1946г., когато след земетресение на островите Унимак в района на Аляска цунами уби 165 души, най-вече на Хавайските острови. На територията на САЩ най-гибелното подобно бедствие е от 1964г., когато цунами удари Орегон и Калифорния. Тогава загинаха 128 души.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *