18/04/2024

Над двеста хиляди скочиха в Лондон срещу планирани съкращения

Над 200 хиляди души излязоха по улиците на Лондон за демонстрация, организирана от синдикатите. Първоначално бе обявена цифрата 100 хиляди, но по-късно синдикатите се коригираха, изразявайки изненадата си от събралите се два пъти повече от очакваното хора.

Протестът е насочен срещу програмата за съкращаване на държавните разходи, обявена от коалиционното правителство във Великобритания.

БиБиСи припомня, че през октомври 2010 година кабинетът на Камерън обяви плановете си за съкращаване на държавни разходи за над 80 млрд. лири през следващите пет години, като част от борбата срещу катастрофалния вътрешен дълг на страната.

Най-сериозното последствие от тази програма ще е съкращаването на над 500 хиляди работни места в бюджетната сфера на икономиката.

Това е и поводът британският конгрес на профсъюзите TUC да обяви плановете си за провеждане на една от най-мащабните за последните 20 години общонационални протестни демонстрации в Лондон. Над 600 автобуса и десетки влакове докараха протестиращи в британската столица.

По думите на лидера на профсъюзния конгрес Брендън Барбър, в шествието участват представители на районни обществени организации, пенсионери и работници от бюджетната сфера.

Ако правителството имаше смелост, щеше да въведе специален „данък на Робин Худ“ – малък процент от финансовите трансакции да отива в хазната, като на година това би събрало около 20 млрд. лири, обяснява Барбър. По думите му тогава страната ще има достатъчно средства, за да инвестира в производството, строителството, инфраструктурата. В цивилизованите страни така се води борбата с националния дълг, заявява Барбър.

Шествието тръгна в 11 часа местно време от крайбрежния булевард през центъра на британската столица към Хайд парк, където е планиран митинга, сред чиито оратори е и лидерът на Лейбъристите Ед Милибанд.

Според информациите през първите си часове акцията, наречена „Марш за алтернатива“ минава без инциденти. По-късно обаче бе съобщено, че в района на Уест Енд са регистрирани прояви на агресия, след като групи от младежи са вандалствали срещу офиси на финансови институции.

Редът и безопасността се осигуряват от хиляди доброволци, организирани от синдикатите, както и от над 4500 полицаи.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *