20/04/2024

Малки количества радиация ще стигнат Европа до седмица

Безвредно количество радиация от аварията в японската АЕЦ Фукушима /“Даиичи“/ край Фукушима може да достигне до Европа след седмица, предаде агенция „Ройтерс“.

Според шведския ядрен експерт Клас Идехааг, цитиран от агенцията, количествата могат да бъдат регистрирани в Швеция само с много прецизни инструменти и те ще са безвредни за здравето и живота на хората, както и за околната среда. Според него те ще се превърнат в част от нормалния радиационен фон, и ще са далеч от разпространената радиация по целия свят след бомбардировките над Хирошима и Нагазаки, както и след аварията в Чернобил през 1986г.

Ниски нива на изтекла радиация от японската централа, след опустошиелното земетресение и последвалото го цунами през миналата седмица, бяха регистрирани в Калифорния, заяви дипломитечески източник във Виена. Вчера американският президент Барак Обама каза, че не очаква вредни количества радиация да достигнат САЩ.

Според експерти нивата на радиация след проблемите в централата най-вероятно няма да доведат до сериозно замърсяване по света, а радиоактивността ще е заплаха само за територията на Япония.

Ние вярваме, че няма да има никакви сериозни здравни последствия за жителите на други държави, освен за Япония, посочи Оле Рейстад от норвежката агенция за ядрена безопасност.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *