29/03/2024

Край на тъпотията с подмятането на пациентите от линейка в линейка!

Скудоумието с прехвърлянето на пациенти от линейка на линейка се прекратява. Трябваше млада жена от Благоевградско да почине, преди да се премахнат тъпоумните наредби, които обслужваха отчетността на чиновниците, не и за спасяване живота на хората.

Министерство на здравеопазването издаде нови инструкции за организацията на спешната помощ в страната. Целта е да се подобри лечението на пациентите, изтъкват от там.

С новите правила линейките трябва да транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение, в което може да им се окаже нужната медицинска помощ без значение на територията на коя област се намира то.

Досега те се откарваха до най-близката болница на територията на съответната област. Тя обаче не винаги беше най-близкото лечебно заведение, в което могат да получат нужната помощ, припомнят от здравното ведомство.

С промените се прекратява и практиката да се прехвърлят пациенти от една линейка в друга, когато се превозват на далечни разстояния. Досега на редица места те се предаваха от една линейка в друга на границата на територията на два филиала. Занапред обаче Спешна помощ ще трябва да ги откара с един и същ реанимобил до нужното лечебно заведение без значение къде се намира то.

Във филиалите, където има един медицински екип, веднага ще се осигурява резервен от съседните центрове.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *