29/03/2024

Горивата поскъпнаха шоково до рекордни цени!

Цените на горивата у нас в момента са най-високите, достигани на вътрешния пазар. Това съобщи председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНР.
Когато автомобилните горива тръгнат нагоре, цената на газта също ги следва, защото тя е заместващо гориво, обясни той. Все пак увеличението при газта няма да бъде в същите пропорции, изтъкна Делчев.

Според български анализатори, пазарът ще се успокои преди да достигне някои международни прогнози от 200 долара за барел.

По-рано заради значителното поскъпване на горивата от „Лукойл“ разпространиха съобщение до медиите, в което се обясняват причините за ръста в цените, съобщи money.bg

От компанията посочиха, че освен от петрола цените на дребно се влияят и от инвестиции в покриване на стандарт ЕВРО 5 и екоизискванията на ЕС, в рамките на които се произвеждат горива с ниско съдържание на сяра и 3% биосъставка.

Други фактори са – курсът на долара, който на 25 февруари 2008 г. е бил 1.32 лв, а на 25 февруари тази година е бил 1.42 лв., както и по-високи стойности на акцизите на горивата. Така под влияние на тези фактори цените на дребно на горивата у нас през 2011 г. са равни на тези от 2008 г. въпреки по-ниските стойности на суровия петрол.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *