25/04/2024

Горби чукна 80: Обичан по цял свят, мразен у дома

Михаил Горбачов, снимка на АП

Михаил Горбачов навършва днес уважителните 80 години.

Обичан и уважаван в цял свят и доста недолюбван в родината си… Руският човек с белег върху челотото си – съвършено копие на Южна Америка, очевидно е получил този знак директно от Бога. Може би като порасне, за да не забрави да мисли за света, а не само за родината си.

Защото когато светът беше разделен на две и непрекъснато се зъбеше един на друг през Берлинската стена, той видя и защити интересите на цялата планета като един истински комполит, каквито всъщност всички трябва да бъдем, ако искаме да живеем в мир.

Руснаците не могат да му простят, че заради него се разпадна империята Съветския съюз. Истината е обаче, преди тази империя се разпаднаха и други не по-малко могъщи, като Британската империя например. И не само тя. Очевидно този модел на управление на света вече беше тотално изчерпан.

Ако Горби не беше позволил навремето пожелалите това републики да напуснат СССР, сега щяхме да четем кървави новини подобни на тези от Кавказ, само че на още десетки други места из бившия Съветски съюз.

Интересно е, че покрай Горби, който около 1990 г. вече беше се превърнал в личност на света, Ванга направи едно предсказание, когато Горбачов и Роналд Рейгън се срещнаха на кораб край Малта като основната им тема беше разоръжаването.

„Двамата се срещат и това е много хубаво, каза тогава Ванга. Но мир няма да има. Истинският мир ще настъпи, когато дойде Осмият“. Ако започнем да пресмятаме от Горбачов насам включително, сега на власт е четвъртият президент на Русия. Ако пророчицата излезе права, ще трябва да се въоръжим с търпение, докато дойде Осмият…

Така или иначе Горби участва в кардиналната промяна на голяма част от света благодарение на интелекта си, ерудицията си, и може би – на честната си оценка на провала на този експеримент, наречен социализъм или комунизъм.

Може би съдбата на големите е такава като неговата: Обичан по света, мразен у дома. Но то и в Билията е казано: Никой не  е станал пророк в събственото си село…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *