24/04/2024

Боже, пази България и света от АЕЦ „Белене”!

Снимка на Дневник

Ако има на тази планета народ, подготвен за чудовищно бедствие с такива мащаби – това е японският. Жертвите навсякъде другаде биха били стотици хиляди. В Япония – няколко хиляди. И то не от земетресението, което удари тавана по скалата на Рихтер,  а от приливните вълни цунами.

Няма равни на японците в противоземетръсното и качествено строителство. И въпреки това втори ядрен реактор на АЕЦ „Фукушима” е на път да изхвърли невидима ядрена смърт върху и без това измъчените от бедствието японци. Със всичките му там защити за автоматично изключване при далеч по-леки земни трусове. Щом в Япония се случи това – Господ да пази останалия свят от атомните му централи –  още подробности с видео вижте тук.

Вече старичката АЕЦ „Козлодуй” по документи издържа на 7-ма степен по скалата на Рихтер. По документи. Дано не се наложи да разберем на живо дали това е така.

И сега да си дойдем на думата,  а именно – за АЕЦ „Белене”. Всички знаем как ни разтресе през 1977 г. Вранчанското земетресение и колко хора загинаха в Свищов. Специалистите твърдят, че площадката на АЕЦ „Белене” е върху разлом. Значи от залъка на огрухания до оскотяване българин ще се засмукват още и още пари, за да се построи една ядрена бомба със закъснител. И за да може няколко души да станат милиардери.

Това прозира от обратите в позицията на българското правителство по отношение на строителството на Втора атомна. В началото Бойко Борисов беше категорично против това строителство. После кандиса. Очевидно натискът на заинтересуваните – най-вече от Русия, е чудовищен.

След всичко, което се случва сега в изтерзана Япония – кое ще надвие в България? Грижата за печалбите на някои, които очевидно живеят далеч от Белене, или грижата за хората тук и за планетата въобще?

Няма оптимистичен отговор на този въпрос – досега алчността винаги е побеждавала…Така че, не ни остава нищо друго, освен да се оставим в ръцете на Бог. Няма никакви признаци, че можем да се надяваме на защита от другаде…

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *