20/04/2024

Бомбардираха свръх луксозната резиденция на Кадафи

Снимка на АФП

Самолети на международната коалиция са извършили удар по едно от най-любимите неща на либийския лидер Муамар Кадафи – резиденцията, в която самият той живее. Според агенция АФП свръхлуксозната сграда е напълно разрушена от западна ракета.

Малко по-рано отново АФП съобщи, че силни експлозии са разтърсили района на резиденцията. Подобни взривове имаше и през първата нощ на военните действия, когато поддръжниците на диктатора обвиниха международната коалиция и по-специално САЩ в опит за убийството му.

Старши офицерът от обединения комитет на началник щабовете на въоръжените американски сили Уилям Гортни реагира веднага, опровергавайки твърденията му.  „Кадафи не е сред целите на въздушните удари на коалиционните сили. Придържаме се към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН“, отсече вицеадмиралът, цитиран от РИА Новости.

Въпреки това той остави открехната вратата за възможно елиминиране на Кадафи, посочвайки, че не може да гарантира сигурността на либийския лидер, ако той се намира в близост до някоя от целите на коалицията.

Все още няма данни за съдбата на Кадафи след ракетната атака. Досега информацията от либийска страна гласеше, че диктаторът ръководи защитата на държавата именно в резиденцията си. Неофициално обаче се смята, че той отдавна се крие в подземен бункер.

Опозиционни сайтове в Беларус пък предполагат, че Муамар Кадафи е в столицата Минск. Те се позоваха на свидетели, забелязали самолета на диктатора във въздушното пространство на бившата соцрепублика.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *