29/03/2024

Арестуваха българска евродепутатка в Кипър

Мария Неделчева

Навлизане в забранената зона е било причината за задържането на депутатите от ЕП, които вече са освободени от властите в Северен Кипър. Това каза депутатът от ЕП Мария Неделчева, цитирана от БТА. Тя благодари за бързата реакция на посолството на България в Никозия, кипърските власти, външното министерство на България и европейските институции.

Причината за задържането на групата е било действие на полски представител в ЕП, който е отворил вратата на една от разглежданите разрушени църкви в северната част на острова. Кипърските турски власти са извършили арестите в църквата „Св. Зона“ във Фамагуста, като са отделили мъжете от жените. След разпит, групата депутати е била освободена, като задържан все още е полякът, причинил реакцията на турските власти.

Бяхме на посещение във Фамагуста по покана на депутата от ЕП от Кипър Елени Теохарус и Кипърската църква, обясни Неделчева. Заедно с Ярослав Валенса сме членове на комисията по петиции на ЕП и се занимаваме с петиция от 2004 година във връзка с възстановяването на град Фамагуста, допълни тя.

Срещнахме се с петиционерите и посетихме града, навлязохме в забранената зона и реакцията на военните власти от Северен Кипър беше бърза – задържаха ни, поискаха ни документите и след изясняване на случая, бяхме освободени, каза още българския евродепутат.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *