28/03/2024

Земен трус загроби 65 души в Нова Зеландия, стотици са ранени

Снимка на БГНЕС

Най-малко 65 души са загинали при силно земетресение, което разтърси град Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джон Кей. Стотици може да са затрупани под отломките. Съобщава се за много ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Трусът с магнитуд 6,3 удари Крайстчърч днес около обед местно време.
Епицентърът на земетресението бе само на пет километра от града. Дълбочината е от 4 километра. Последваха няколко вторични труса, най-силният от които бе с магнитуд 5,6.

Кметът на Крайстчърч Боб Паркър обяви извънредно положение и нареди хората в центъра на града да бъдат евакуирани. Войници бяха изпратени, за да направят кордон около пострадалия район. Силният трус срути сгради и по оживените улици на града падаха отломки.
На видеоматериали от Крайстчърч се виждат срутени многоетажни сгради, паднали стени на къщи, улици, осеяни с тухли и бетонни отломки. На записите се виждат напукани и разцепени пътища и тротоари, и зашеметени и плачещи хора, на фона на виещи сирени.

Боб Паркър предположи, че „в капан са хванати“ между 150 и 200 души, предаде Ройтерс.

Новозеландският град Крайстчърч, с население от 340 хиляди души, се намира на Южния остров и вече бе разтърсен от силно земетресение преди няколко месеца. Трусът с магнитуд 7 на 4 септември не причини жертви, но нанесе сериозни материални щети.

Двата острова – Северен и Южен, от които се състои страната, лежат между Тихоокеанската и Индо-Австралийската тектонични плочи. Това прави района силно сеизмичен, като годишно тук стават над 14 хил. земетресения, от които около 20 са с магнитуд 5.0 и повече, коментира АФП.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *