29/03/2024

Започна се: 14 ранени при протестите в Либия!

Кадафи

Протести срещу режима на Муамар Кадафи избухнаха в Бенгази, съобщиха световните агенции. В същото време обаче стотици привърженици на Кадафи се събраха на митинги в редица либийски градове.

ББС съобщи, че около 2000 души са протестирали в Бенгази. По време на демонстрацията са били хвърляни камъни срещу полицията, която е използвала сълзотворен газ.

Размириците са започнали след ареста на адвокат Фетхи Тарбел, който е явен критик на либийското правителство. Под натиска на протестиращите Тарбел бил освободен, съобщава сайтът на в. „Курина“, близък до сина на Кадафи – Сейф ал Ислам.

Ранени са 14 души, от които 10 полицаи. Протестиращите скандирали лозунги срещу режима: „Бенгази, събуди се, дойде очакваният ден“, „Кръвта на мъчениците не бе пролята напразно“, „Народът не иска корупция“, съобщават либийските онлайн медии, цитирани от БТА.

Събралите се хора не се разотишли и към тях се присъединили още хора, след което силите за сигурност ги разпръснали със сила, посочва сайтът „Либия ал-Юм“.

По-късно държавната телевизия разпространи кадри на няколкостотин души в Бенгази, които скандират в полза на управлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *